Sreda 16.05.2012.
15:09
rts rs

Kanski festival, 65. put

Merlin Monro zaštitno lice ovogodišnjeg festivala u Kanu

Međunarodni filmski festival u Kanu danas će 65. put otvoriti svoja vrata, a publika će, osim 91 ostvarenja iz tridesetak zemalja, moći da uživa i u velikom broju zvezda.
 

Nikol Kidman, Bred Pit, Zak Efron, dve trenutno najveće tinejdžerske zvezde, Robert Patinson i Kristen Stjuart, Kajli Minog i Marion Kotijar, koja će se prvi put takmičiti sa filmom De Rouille et d'os (Rđa i kosti) Žaka Odijara, prošetaće crvenim tepihom i popeti se uz čuvene stepenice ispod portreta „najplatinastije" plavuše na svetu, Merilin Monro, čija je fotografija izabrana za zvanični plakat festivala.
 

"Kan je još uvek mesto na koje obavezno treba doći ukoliko se bavite filmom, taj duh i dalje opstaje", konstatovao je direktor festivala Tjeri Fremo koji je odgovoran za zvaničnu selekciju u okviru koje će biti prikazano 60 filmova, od kojih će se 22 nadmetati za glavnu nagradu - Zlatnu palmu.
 

Privode se kraju pripreme za početak filmske smotre

Fremo obećava šokove i „novine koje će zavesti" predsednika žirija, italijanskog reditelja Nanija Moretija, dobitnika Zlatne palme 2001. sa filmom Soba mog sina.

Na ovogodišnjem festivalu primetno je prisustvo latinoameričke kinematografije, dok je iz Azije znatno manje ostvarenja. Ljubitelji filma s posebnim nestrpljenjem očekuju da vide Na putu (On the Road), adaptaciju romana Džeka Keruaka u režiji Brazilca Valtera Saleša sa Kristen Stjuart, Vigom Mortensenom i Kirsten Danst u glavnim ulogama.

Festival će 16. maja otvoriti drama Vesa Andersona Moonrise Kingdom, sa Brusom Vilisom, Tildom Svinton i Harvi Kajtelom, a 27. maja će ga zatvoriti poslednji film nedavno preminulog Kloda Milera Tereza Deskejru sa Odri Totu.

Kan dočekuje i nekoliko bivših dobitnika Zlatne palme. Nemac Mihael Haneke predstaviće se filmom Ljubav u kojem glavne uloge tumače Izabel Iper i Žan-Luj Trentinjan, Britanac Ken Louč prikazaće The Angel's Share, a Rumun Kristijan Mungiju Beyond the Hills.

U takmičarskom programu je i Dejvid Kronenberg sa Kosmopolisom, a od domaćih reditelja, pored Odijara, tu su još Leos Karaks sa Holy Motors i Alen Rene sa filmom Još niste sve videli, svojevrsni kinematografaski testament 90-godišnjeg sineaste.

Od holivudskih ostvarenja, biće prikazani treći deo animiranog Madagaskara, film Filipa Kaufmana Hemingvej i Gelhorn i novo ostvarenje Bernarda Bertolučija Ja i ti.

U tradiciji je Kanskog festivala da na Kroazeti bude prisutan i dah dešavanja koja su potresla svet, pa će tako ove godine biti prikazan film o egipatskoj revoluciji Posle bitke Jusrija Nasralaha, dva ostvarenja o terorizmu koji dolaze iz Maroka i Alžira, kao i film Proga senegalskog reditelja Muse Turea koji govori o emigraciji.

Uspeh Kanskog festivala krije se u „znalačkom doziranju mediteranskih ukusa, šljokica, umetnosti i biznisa", kaže predsednik festivala Žil Žakob koji ima običaj da svake večeri dočekuje goste na vrhu stepenica.

"Umetnici osećaju da su voljeni. Mogu slobodno da ispoljavaju svoju hirovitost, svoje emocije, jer ništa nije lepše od umetnosti kada to fukcioniše", naveo je Žakob koji je snimio film posvećen najvećim trenutcima Kana – Jedan poseban dan koji će biti prikazan 20. maja pre gala večere i vatrometa.

2024 © - Vesti online