Sreda 16.05.2012.
09:23 >> 09:38h
Blic

Kubanski lekari stižu u Torlak

 Vakcina protiv raka pluća: Kubanski lekari u Torlaku

- Vakcina je, koliko sam upoznat, registrovana na Kubi i u pojedinim latinoameričkim zemljama. Danas i sutra predstoje nam razgovori sa delegacijom Instituta za molekularnu imunologiju iz Havane. Kontakti sa Kubom postoje još od 2005. Takođe, radićemo na pripremi dokumentacije za registraciju vakcine u Agenciji za lekove i medicinska sredstva u Srbiji - kaže za list "Blic“ dr Branko Lazić, direktor "Torlaka“.


Osim sa predstavnicima "Torlaka“, delegacija sa Kube imaće sastanak i u Ministarstvu zdravlja, gde će razgovarati sa prof. Petrom Bulatom, pomoćnikom ministra zaduženim za međunarodnu saradnju.


U Agenciji za lekove i medicinska sredstva kažu da im još nije stigao zahtev za registraciju vakcine "cimavax EGF“ i pojašnjavaju da čim stigne kompletna dokumentacija, po zakonu rok za registraciju je 210 dana.


Sa Kube stižu ohrabrujuće vesti da vakcina smrtonosni karcinom pluća može da zaustavi, da se spreče metastaze i da se pretvori u hroničnu bolest s kojom pacijenti mogu da žive, međutim, ne koristi se još nigde u Evropi. U Engleskoj su u toku klinička ispitivanja.

2024 © - Vesti online