Sreda 16.05.2012.
03:36
Press

Zašto vladike kriju svoje limuzine?

Luksuzna vozila parkirana iza zgrade Patrijaršije
 

Ipak, to ne znači da su vladike došle gradskim prevozom ili pešice, već su ove godine vozila bila skrivena od očiju javnosti, parkirana iza zgrade Patrijaršije, gde nije dozvoljeno snimanje.
 

Zavet skromnosti je bar prividno bio ispoštovan pa su vladike u 9,45 sati izašle iz patrijaršijskog dvora i ušli u Sabornu crkvu, gde je svetom arhijerejskom liturgijom, koju je predvodio patrijarh Irinej, označen početak redovnog majskog zasedanja.

Iako dnevni red sabora nije poznat, portparol SPC vladika Irinej bački rekao je da će biti razmatrana tekuća pitanja crkvene prosvete, kao i teškoće sa kojima se Crkva suočava u Crnoj Gori i Makedoniji. Ipak, najveće interesovanje izazivaju najavljena penzionisanja vladika mileševskog Filareta, vranjskog Pahomija, banatskog Nikanora i episkopa srednjoevropskog Konstantina.

Patrijarh Pavle o "skromnosti" vladika


Da podsetimo, o pojedinim vladikama i njihovoj ljubavi prema luksuzu često je govorio blaženopočivši patrijarh Pavle, o čemu svedoči i njegova biografija "Budimo ljudi", koju je napisao crkveni hroničar Jovan Janjić.
 

Naime, kada je patrijarh Pavle jednom prilikom krenuo na večernju službu, video je ispred Patrijaršije mnoštvo crnih luksuznih automobila. Upitao je đakona: "Čija su ovolika kola?", a kada je dobio odgovor: "Naših vladika, vaša svetosti. Došli su na Sabor", patrijarh je prokomentarisao: "O, Bog ga video, šta bi tek bilo da nisu dali zavet skromnosti".

2024 © - Vesti online