Utorak 15.05.2012.
16:24
rts rs

Počelo saborovanje arhijereja SPC

Redovno prolećno zasedanje Sabora Srpske pravoslavne crkve počelo je svetom arhijerejskom liturgijom u beogradskoj Sabornoj crkvi, koju je predvodio Njegova svetost patrijarh srpski Irinej
 

"Razmatraće se uobičajene aktuelne teme, pitanje organizacija života naše crkve u zemlji i dijaspori, naročito u dijaspori gde treba da se uloži još mnogo truda i napora radi što bolje organizacije naše crkve", rekao je portparol SPC vladika bački Irinej uoči redovnog prolećnog zasedanja.

Vladika bački Irinej je rekao da će biti razmatrana i tekuća pitanja crkvene prosvete i teškoće sa kojima su suočeni u Crnoj Gori, još više Makedoniji, ali jednim delom i ovde u samoj matičnoj zemlji.

Samo saborovanje arhijereja počeće najverovatnije popodne i trajaće nekoliko dana. Uobičajeno redovno zasedanje Sabora prošlog oktobra je izostalo, jer okupljanje vladika nije bilo neophodno.

Inače, crkvena vlada je u subotu osudila presudu kojom je u Velesu osuđen mitropolit skopski Jovan na dve i po godine zatvora zbog navodne utaje 325.000 evra iz, kako se tvrdi, tri eparhije MPC i pronevere.

Arhijereji bi trebalo da budu informisani i o saopštenju Vatikana da papa Benedikt Šesnaesti neće prisustvovati obeležavanju 17 vekova Milanskog edikta naredne godine u Nišu.

2024 © - Vesti online