Utorak 15.05.2012.
14:49
Beta

Poruka Srbima na Kosovu: Ne želimo da vas vidimo, ubice!

Preteće poruke na Kosovu: Ne želimo da vas vidimo, ubice!

Stašić je kazao za Betu da su leci bili u kovertama i da je na njima bila preteća poruka na albanskom koju je potpisala Jedinica nacionalne vojske Albanije. Dodao je da su oni rasturani u više od deset povratničkih sela u tom kraju.

"Ne želimo da vas vidimo, ali nećemo ni da vas ubijamo, jer ste vi kriminalci. Ubijali ste, masakrirali, palili i oterali nas sa naših ognjišta. Zato ste svi kriminalci, direktno ili indirektno. Vaše mesto je u Srbiji, kao i Albancima koji vam pomažu da se vratite.
Njima će suditi istorija", piše na letku.

Stašić je rekao da je ova direktna pretnja uznemirila svih pet srpskih povratničkih porodica koliko ih sada ima u tom selu. "Posebno zabrinjava i to što su pretnje potresle i 12 predstavnika raseljenih porodica koji su juče došli u Drenovac da potpišu ugovor za početak obnove porušenih kuća kako bi se i oni sa svojim
porodicama ove godine vratili kućama", rekao je Stašić.

On je rekao da je o toj pretnji obavestio predstavnika Albanaca u selu koji ih je osudio, i da su jutros selo obišli i predstavnici UNHCR-a iz Peći.

Povratnik u selo Dolac Boža Šarković kazao je danas za Betu da su preteći letci rasturani i po selima Dolac, Berkovo, Vidanje, Grebnik, po ulicama Kline u kojima žive Srbi, kao i po drugim povratničkin selima u toj opštini.

"Pretnje sam prvo prijavio lokalnoj Kancelariji za zajednice, zatim je stigla Kosovska policija. Potom sam pretnje prijavio i UNMIK kancelariji u Peći, kao i pripadnicima slovenačkog Kfora", kazao Šarković. On je istakao da su povartnici letke pronalazili ispred obnovljenih kuća, a veći primerci bili su nalepljeni na zgradu škole u Dolcu i još nekim selima.

"Preteći leci uznemirili su povratnike u svim selima. Iz mog sela Dolac troje ljudi je jutros reklo da mora da ide u Srbiju iako predhodnih dana to nisu pominjali", rekao je Šarković i izrazio očekivanje da će policija i Kfor obezbediti sigurnost za Srbe povratnike.

U jeku su proletnji poljoprivredni radovi i Šarković kaže da očekuje da će svi povratnici u miru moći da obrađuju njive. Ministarstvo za Kosovo i Metohiju u Vadi Srbije juče je osudilo pojavu pretećih letaka u povratničkim selima kod Kline.

2024 © - Vesti online