Utorak 15.05.2012.
02:55
Press

Za neoranu njivu kazna 5.000 evra

Za neobrađeno zemljište može da se plati kazna
 

U Federaciji BiH, naime, već imaju zakon koji predviđa kazne za neradnike, dok je u Srpskoj, kako je potvrđeno u resornom ministarstvu, u toku izrada strategije za to da se spreči držanje neiskorišćene i neobrađene zemlje.

Podsetimo, prema Zakonu o poljoprivrednom zemljištu FBiH, kazna za zemljoposednike koji zemlju ne koriste za poljoprivrednu proizvodnju iznosi i do 10.000 KM, a slična kazna bi mogla da bude i za "neposlušne" u RS. Istovremeno, procene govore da u BiH ima više od pola miliona hektara neobrađenih parcela!


Zbog rapidnog smanjenja obradivih površina i povećanja spoljnotrgovinskog deficita, entitetske vlasti su odlučile da izlaz iz poljoprivredno-ekonomskog kolapsa potraže u sankcionisanju onih koji resurse za proizvodnju hrane drže pod korovom!
 

Površina obrađenog zemljišta u BiH u stalnom je padu. Primera radi, 2005. godine u BiH je bilo 719.000, a 2009. 692.000 hektara obrađenog zemljišta. Prema podacima Zavoda za statistiku RS, u istom periodu je tokom proletnjih i jesenjih setvi zasejano 34.000 hektara manje oraničnih površina. Najveću propast doživela su žitna polja, koja su 2005. godine bila zasejana na 126.000, a 2009. na 105.000 hektara.

U Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS potvrđeno nam je da će oni koji ne obrađuju zemljište uskoro morati da biraju da li će plaćati kazne ili će zemljište dati u zakup.

- Naime, ima dosta slučajeva da neko ko obrađuje zemlju ne može da proširuje proizvodnju zbog nekoga ko uz njegovu parcelu ima mnogo zemljišta koje ne obrađuje godinama - naglašavaju u resornom ministarstvu.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović kaže za Press RS da je u BiH od ukupne poljoprivredne površine neiskorišćeno čak 50 odsto zemljišta.

2024 © - Vesti online