Utorak 15.05.2012.
01:03
Srna

Kosovo obučava sirijske pobunjenike za gerilski rat

Bivši pripadnici OVK obučavaju Sirijce kako da sruše Asada
 

"Apelujemo na međunarodna tela na Kosovu da preduzmu sve neophodne korake i spreče te planove", navodi se u saopštenju i ističe da pretvaranje Kosmeta u međunarodni teren za obuku oružanih militanata može postati ozbiljan destabilizirajući faktor koji se može proširiti i van Balkana.

Delegacija sirijske opozicije posetila je Kosovo i Metohiju u aprilu radi sklapanja dogovora o razmeni iskustava u gerilskom ratovanju protiv vlasti.

Rascepkana sirijska opozicija nije bila u stanju da do sada formira snažan front protiv snaga sirijskog predsednika Bašara al Asada.

Rusko Ministarstvo navodi da su ti razgovori pokrili ne samo načine organizovanja oružanog otpora vlastima, već i obuku sirijskih militanata na Kosovu.

"Postoje planovi da se iskoriste oblasti na Kosovu koje podsećaju na teren u Siriji. Mogućnost postavljanja kampova za obuku u bivšim bazama Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) takođe je razmatrana", navodi se u saopštenju.

Prištinski list "Ekspres" objavio je u ponedeljak da se na Kosovskoj policijskoj službi obučavaju bivši libijski pobunjenici koje treba demilitarizovati i prebaciti u civilnu službu. Ovaj proces obavlja se mo matrici kojom je ista stvar obalvjena u OVK.

2024 © - Vesti online