Ponedeljak 14.05.2012.
17:35
Beta

KiM: Srbin osuđen na 14 godina za ratni zločin

Mešovito sudsko veće Euleksovih i kosovskih sudija Okružnog suda u Prištini osudilo je Kolića krajem prošle nedelje na 14. godina zatvora zbog ratnog zločina u zatvoru u Lipljanu, u kome je radio do maja 1999. godine.

Na skupu je zatraženo da se zakon jednako primenjuje za sve, da se sudska odluka zasniva na dokazima potvrđenim u dokaznom postupku, kao i da se prilikom odlučivanja o krivici izbaci politička pozadina i prepoznatljiva otežavajuća okolnost - pripadnost srpskoj zajednici.

Na skupu je ocenjeno da ukoliko za Zorana ne bude postojala pravda i ako selektivna primena zakona postane praksa kada su u pitanju Srbi, na Kosovu i Metohiji neće biti mesta za multietničnost jer će se ona svesti samo na Srbe koji izdržavaju višegodišnje robije.

U pismu porodice, rodbine i Srba iz centralnog Kosmeta, koje je pročitano na skupu, navedeno je da svi oni u ime pravde i jednakosti pred zakonom žele da ukažu demokratskom svetu i svim međunarodnim subjektima, koji se zalažu za vladavinu prava, da je pravda u slučaju Zorana Kolića primenjena na bazi reciprociteta.

Prema njihovoj oceni, prst naručenih svedoka, uperenih u Zorana bio je jedini dokaz istražnim organima i sudskom veću da je on počinio ratni zločin. Oni su ukazali da počinioci zločina beže sa lica mesta, a da je Zoran zasnovao porodicu u Dobrotinu i radio u kosovskim insitucijama.

Supruga Zorana Kolića, Danijela, majka dvoje maloletne dece, rekla je novinarima da se nada da sud ceniti dokaze i potvrditi Zoranovu nevinost i na taj način dokazati da je pravda dostižna i jednaka za sve.

"Nije upitanju samo moj Zoran, ovo je jasna poruka svim Srbima da treba da odu, i da se ne vraćaju oni koji o tome razmišljaju", kazala je ona.

Pismo i žalba advokata biće prosleđeni nadležnom sudu i svim pravnim institucijama, međunarodnim zvaničnicima i ambasadama na Kosovu i Metohiji.

2024 © - Vesti online