Utorak 15.05.2012.
08:00
24sata.info, Vestionline

Opasnosti ispod veštačkih noktiju

Zelena buđ, žuljevi, infekcije i bolni lomovi posledica su stavljanja jeftinih veštačkih noktiju, tj. korišćenja nekvalitetnog lepka i drugih materijala
 

Zelena buđ, žuljevi, infekcije i bolni lomovi posledica su stavljanja jeftinih veštačkih noktiju, tj. korišćenja nekvalitetnog lepka i drugih materijala, slažu se kozmetičari. Takođe, veliki je problem i loša nega veštačkih noktiju.

"Efekat koji jeftine imitacije lažnih noktiju imaju na koži uporedila bih sa ostavljanjem flastera na koži nekoliko nedelja. Koža se neprestano vlaži, čime postaje pogodno tlo za razvoj gljivica i infekciju bakterijama", kaže Louis Tomas-Mins, diplomirana kozmetičarka i savetnica britanske Flit Strit klinike za lepotu.

Objasnila je da se najveća opasnost kod stavljanja veštačkih noktiju krije u jeftinom

Uradite manikir koji zaista traje

lepku koji sadrži hemikaliju metil metakrilat (MMA). Iako je ta hemikalija zabranjena u SAD-u, Novom Zelandu i Australiji, u EU njeno korišćenje je legalno, ali i dalje štetno.

Lepak s MMA veže akrilni nokat toliko čvrsto za prirodni, da se često veštački nokat može odstraniti jedino tako da se iščupa i prirodni. Previše punjenja akrilom pak uzrokuje pojavu sitnih rupica koje se pojavljuju između prirodnog i veštačkog sloja nokta. Tamo se lako sakuplja voda i nastaju brojne infekcije.

"Ako stavljate veštačke nokte pazite gde to radite i raspitajte se o svim sastojcima koji se koriste u tretmanu, jer je moguće da ćete dugoročno oštetiti svoje nokte kod neadekvatno opremljenih i osposobljenih kozmetičara", naglasila je Tomas-Mins.

2022 © - Vesti online