Utorak 15.05.2012.
08:00
klix.ba

Dinosaurusi gasovima "zagrevali" Zemlju

Foto: Ilustracija
 

Naučnici su izračunali količinu metana koju su ispuštali sauropodi. Uzimajući u obzir probavne gasove krava, naučnici su izračunali da je populacija dinosaurusa ukupno ispuštala 520 miliona tona metana godišnje. Oni kažu da je metan mogao da bude ključni faktor u zagrevanju atmosfere pre 150 miliona godina.

Dejvid Vilkinson sa Univerziteta Džon Mur u Londonu i njegove kolege sa Univerziteta u Londonu i Univerziteta u Glazgovu su objavili rezultate istraživanja u magazinu "Current Biology".

Sauropodi su bili velike životinje koje su se hranile vegetacijom tokom mezozoika.

Za dr. Vilkinsona bitni su, ne dinosaurusi, nego sićušni organizmi koji su živeli u njima.

"Ekologija mikroba i njihova uloga u funkcionisanju naše planete je ono što me interesuje. Iako se čini da su dinosaurusi u centru pažnje, tu ulogu ipak imaju mikrobi koji su živeli u njihovom probavnom sistemu i stvarali metan", izjavio je dr. Vilkinson za BBC.

Metan apsorbuje sunčeve zrake i "zarobljava" ih u Zemljinoj atmosferi, što dovodi do povećanja temperature. Prethodna istraživanja su utvrdila da je Zemlja bila "toplija" za 10 stepeni tokom mezoika.

S obzirom na podatke o količini metana koju proizvodi stoka, a koja utiče na globalne nivoe metana, naučnici su iskoristili postojeće podatke i procenili kako su sauropodi mogli da utiču na klimu. U procenama su uzeli u obzir populaciju dinosaurusa i koristili skalu koja povezuje biomasu sa emisijom metana kod stoke.

"Krave danas proizvode oko 50 do 100 miliona tona metana godišnje. Naše procene za sauropode govore da se radi oko 520 miliona tona godišnje", dodao je dr. Vilkinson.

Trenutna emisija metana od 500 miliona tona godišnje je rezultat kombinacije prirodnih izvora, poput divljih životinja i ljudskih aktivnosti. Izražavajući svoju iznenađenost nakon upoređivanja, dr. Vilkinson je dodao da dinosaurusi nisu bili jedini proizvođači metana.

"Tada su postojali i drugi izvori metana, tako da je njegov nivo u to vreme verovatno bio mnogo viši nego danas", završio je dr. Vilkinson.

2024 © - Vesti online