Ponedeljak 18.01.2010.
22:07
Tanjug

Mediteranska ishrana smanjuje rizik od raka želuca

Maslinovo ulje i sveže povrće - recept, između ostalog, i za zdrav želudac
 

Tradicionalna ishrana Grka, Italijana i drugih mediteranskih naroda ima mnoge zdravstvene prednosti, uključujući i zaštitu od malignih bolesti, ističu španski stručnjaci, na čelu sa dr Karlosom Gonsalesom i podsećaju da su to razlozi zbog kojih je važno njeno promovisanje, naročito u onim sredinama u kojima počinje da se gubi pod dejstvom inostranih uticaja, prenosi Rojters.

Proveravajući da li mediteranska ishrana smanjuje rizik i od raka želuca, koji je drugi najznačajniji uzročnik smrti među svim vrstama raka u svetu, tim iz Barselone je analizirao rezultate evropskog istraživanja o raku i ishrani (EPIC), koje je obavljeno na 485.044 muškaraca i žena, starosti od 35 do 70 godina, iz deset evropskih zemalja.

Ispitanici su ocenjivani po skali od 1 do 18, na bazi toga koliko je njihova ishrana bila bliska mediteranskoj, koja je bogata voćem, povrćem, mahunarkama, ribom, žitaricama i maslinovim uljem, a relativno siromašna crvenim mesom i mlečnim proizvodima.

Tokom devet godina sprovođenja EPIC-a, od raka želuca obolelo je 449 ispitanika. Ispostavilo se da je rizik od dobijanja te vrste raka smanjen 33 odsto kod onih čija je ishrana bila najpribližnija mediteranskoj.

Za svaki poen više na skali, rizik od raka želuca smanjivao se za pet odsto. Među osobama kojima se dijagnostikuje rak želuca, samo 23 odsto preživljava pet godina, napominju španski stručnjaci.

2024 © - Vesti online