Ponedeljak 14.05.2012.
15:09
24sata.rs

Mladi znaju kakav nam je lider potreban

Na listi poželjnih osobina, patriotizam se nalazi tek na devetom mestu, dok je na poslednjem trinaestom patrijarhalnost, pokazuje istraživanje NVO “iSerbia”.

Budući premijer ili predsednik republike, prema mišljenju mladih, na prvom mestu treba da bude stručan i obrazovan, zatim da bude diplomata, ali pošten i od akcije (grafika: Blic)
 

- Harizmatičnost je u prethodnom istraživanju bila najgore plasirana, dok je sada napredovala u percepciji studenata. Očigledno da mladi ljudi smatraju da je duh kojim predsednik ili premijer odišu značajan - naglašava sociolog Aleksandra Miletić.

Kada je reč o najurgentnijim problemima, istraživanje sprovedeno na 500 studenata sa svih univerziteta u zemlji pokazuje da mladi kao najhitniji problem smatraju rešavanje ekonomskog pitanja i smanjenje nezaposlenosti, a u vrhu se nalaze i obrazovanje, nauka kao i borba protiv korupcije.

Za razliku od istraživanja pre pet godina kada je kosovski problem bio na trećem mestu, sada su egzistencijalni problemi preuzeli primat.

 

Najurgentniji problemi koje mora da reši:

27,8% Rešavanje ekonomskog pitanja i problema nezaposlenosti
16,8% Pitanje obrazovanja, nauke i odliv mozgova
16,6% Borba protiv korupcije i organizovanog kriminala
6,6% Razvoj poljoprivrede i sela
6,15% Problem nataliteta i bele kuge
5,8% Integracije u EU
5,7% Ravnomeran regionalni razvoj
4,8% Rešavanje statusa Kosova
2% Omladinska politika

2024 © - Vesti online