Ponedeljak 14.05.2012.
02:14
Alo!

Čedi nude da nasledi Slavicu!

Kako piše beogradski “Alo!“, lideru LDP-a je ponuđena potpredsednička funkciju za evropske integracije u Vladi Srbije, ali i mesto predsednika Narodne skupštine. Ovakva ponuda je očekivana jer je izvesno da će najvažniji državni resori pripasti demokratama i socijalistima.

Čedomir Jovanović možda na čelu Skupštine Srbije zameni Slavicu Đukić Dejanović
 


Na insistiranje Ivice Dačića i Dragana Markovića Palme, Čeda Jovanović sigurno neće biti šef diplomatije, mada je tu funkciju odavno nameračio. Iako DS i kolacija oko SPS-a uporno negiraju da pregovaraju o funkcijama u budućoj vladi, koju će najverovatnije formirati sa LDP-om, trgovine i neformalni razgovoru počeli su odmah posle parlamentarnih izbora!
 

URS ne gubi nadu

Da bi Ujedinjeni regioni Srbije pružili podršku budućoj vladi, insistiraće na tri programske osnove koje su bile i okosnica njihove kampanje - na većem budžetu za poljoprivredu, naplatu PDV-a po učinku i na decentralizaciji.
- Nema smisla razgovarati o resorima ako ne znate na kojim će programskim principima počivati vlada. Ako to bude prihvaćeno, a sve su naznake da hoće, buduća vlada će imati našu podršku - kaže izvor listo “Alo!“ iz URS-a.

- Neformalno, na vezi sa Jovanovićem je jedan visoki funkcioner DS-a. Svi razgovori za sada su neformalni i sve zavisi od ishoda s kim će demokrate i socijalisti formirati vladu. I dok je strankama oko SPS-a prihvatljiviji Mlađan Dinkić, nama je je bliži Jovanović. Nezvanično, mi smo spremni da mu ponudimo da bude potpredsednik za evropske integracije u vladi ili predsednik parlamenta, iako je prvobitno bilo planirano da to mesto ostane socijalistima. S druge strane, Jovanović je zainteresovan i dalje za mesto ministra spoljnih poslova, ali i za Ministarstvo zdravlja - priča sagovornik lista “Alo!“ iz kolalicije oko DS-a i dodaje da na ovo mesto pretenduje i SPS.


- Bez obzira na to što zbog katastrofalnog stanja u zdravstvu mnogi beže od ovog resora, socijalisti su spremni da preuzmu to ministarstvo i da na njegovo čelo postave Slavicu Đukić Dejanović - kaže izvor beogradskog dnevnika.


Kako se pronelo beogradskom političkom čaršijom, sastav vlade mogao bi da bude poznat već oko 8. juna, što je i poslednji datum da se formira novi saziv parlamenta, pa tada demokrate i socijalisti nameravaju da saopšte i ime mandatara. Ono što je izvesno jeste da će u Nemanjinoj 11 sedeti znatno manje državnih sekretara i ministara, a spekuliše se da bi broj resora mogao da bude smanjen na 15 do 17.

Ljajić i PUPS hoće Ministarstvo rada

Prema našim saznanjima, Socijaldemokratska partija Srbije Rasima Ljajića insistiraće da im i u budućoj vladi pripadne resor rada i socijalne politike, na čijem se čelu sada nalazi lider te stranke. Međutim, ovo mesto pikira i Partija ujedinjenih penzionera Srbije.

Ipak, konkretna imena biće poznata tek nakon završetka drugog kruga predsedničkih izbora 20. maja. Izvesno je pak da će najvažnije državne resore podeliti DS i SPS, te da nijedna od ove dve partije neće moći da ima tapiju na sektore policije, bezbednosti, odbrane, pravde. Tako će se treći koalicioni partner zadovoljiti mrvicama, a o tome ko će još činiti stožer buduće vlasti - LDP ili URS - odlučiće demokrate, što je pre nekoliko dana poručio i Žarko Obradović. On je nagovestio i da će Ivica Dačić i više ministara iz aktuelnog saziva biti ponovo u izvršnoj vlasti. Prema svemu sudeći, mesto premijera rezervisano je ipak za DS, dok će SPS dobiti mesto zamenika.


U međuvremenu, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas je poručio da bi u ministarskim foteljama voleo da vidi i neke nove ljude koji nisu funkcioneri stranaka.


- Mislim da Miodrag Stojković treba da bude ministar nauke i visokog obrazovanja, ne znam ko bi mogao bolje od njega to da radi. Mislim da neko od velikih privrednika mlađe generacije poput Bojana Raduna ili starijih Svilara, Vukadinovića, Pavličića treba da bude u njoj - ocenio je zamenik lidera DS-a.

2024 © - Vesti online