Nedelja 13.05.2012.
22:24
Vestionline

Olimpijakos šampion Evrope posle senzacionalnog preokreta

Vasilis Spanulis MVP finala Evrolige

Olimpijakos je tako osvojio svoju drugu evropsku titulu, prvu posle 15 godina. Atinske crveno-bele je tada, kao i večeras, vodio srpski trener Dušan Ivković, a iako je CSKA u finalnom imao prednost i do 19 razlike, grčki tim je 0,7 sekundi pre kraja postigao pobedonosni koš za evropsku titulu.

Veoma tvrdo finale bolje je počeo CSKA, ali posle prve četvrtine bilo je "mršavih" 10:7 za Moskovljane, jer su se igrale odlične odbrane. U nastavku fantastični Miloš Teodosić sa tri vezane trojke poveo je svoj tim do velike prednosti od 14 razlike, pa je na poluvremenu bilo 34:20.

Prednost "armejaca" u jednom trenutku se popela i do 19 razlike (53:34), ali se u poslednju deonicu ušlo rezultatom 53:40. Genijalni trener Olimpijakosa Dušan Ivković, koji je na putu do evropske krune izbacio dva tima, a koja su ove sezone zajedno imala svega tri poraza u Evroligi, podelio je savete i poslao na teren Spanulisa, Papanikolaua, Printezisa i drugove da pokušaju da preokrenu finale.

Mini serija sa kraja treće deonice od 6:0 vratila je samopouzdanje timu iz Pireja koji na startu odlučujućeg perioda postiže pet uzastopnih poena i ukupnom serijom 11:0 potpuno se vraća u igru (53:45).

Usledile su greške u napadu CSKA, a Marko Kešelj je pogodio trojku za samo pet poena zaostatka. U nastavku ekipe naizmenično postižu koševe, da bi Printezis trojkom minut pre kraja smanjio na 60:58.

Miloš Teodosić pogađa samo jedno od dva slobodna bacanja, 20 sekundi pre kraja, a onda faulira Papanikolaua. Grk posle pogađa oba slobodna bacanja, pa CSKA dobija loptu deset sekundi pre kraja. Posle samo četiri desetinke fauliran je Šiškauskas koji promašuje oba penala, a Printezis sedam desetinki pre kraja pogađa za preokret na 62:61 i Olimpijakos osvaja titulu prvaka Evrope!

Najefikasniji u pobedničkom timu bio je Kostas Papanikolau sa 18 poena, Vasilis Spanulis postigao je 15, a meč-viner Jorgos Printezis završio je sa 12 poena.

CSKA je predvodio Miloš Teodosić sa 15 poena, Andrej Kirilenko je ubacio 12, dok je Nenad Krstić završio utakmicu sa 11 poena.

Košarkaši Barselone osvojili su treće mesto na fajnal foru jer su pobedili ekipu Panatinaikosa rezultatom 74:69 (21:20, 27:17, 10:15,16:17).

2024 © - Vesti online