Nedelja 13.05.2012.
15:10
Politika

Podaci o hrvatskim pedofilima uskoro javni

 
Foto: Ilustracija
 

Automatizovanoj nacionalnoj bazi podataka u kojoj će se nalaziti informacije o počiniocima polnih i nasilnih delikata pristup će, po uzoru na druge zemlje, imati samo ograničen broj lica, odnosno ustanova koje rade s decom, poput vrtića, škola, sportskih klubova ili dečjih bolnica. Osuđenim pedofilima biće onemogućeno da se zaposle u institucijama čiji su korisnici deca, no stručnjaci upozoravaju kako nije dovoljno njihova imena uneti u bazu podataka, nego ih i pratiti dalje.

"Moraju da javljaju promenu adrese, odnosno da se javljaju policiji mesečno, tromesečno ili godišnje prema vrsti dela koju su počinili. Ako ih ne budemo dalje socijalno pratili, mislim da nećemo imati tako dobar rezultat", upozorila je Gordana Buljan-Flander, direktorka Poliklinike za zaštitu dece grada Zagreba.

Na nedavnom predstavljanju zakonskog predloga koji će nasilnike i pedofile pokušati zadržati podalje od potencijalnih žrtava, navela je i podatke od pre desetak godina, za koje smatra da mogu biti korisni i danas, po kojima su u Hrvatskoj svaka četvrta devojčica i svaki šesti dečak seksualno zlostavljani.

"Registar pedofila će biti poruka deci da društvo misli na njih i da je stalo na njihovu stranu”, smatra Gordana Buljan-Flander.

Nesuglasice je proizvela i najavljena tajnost podataka iz registra pedofila, no stručnjaci objašnjavaju kako ne žele da imaju američku praksu u kojoj su podaci o zlostavljačima dece dostupni svima, pa često dolazi do linča osuđenika. Nakon odslužene kazne, oni policiji ne prijavljuju promenu adrese, pa postaju još veća opasnost za decu.

"Ne smemo da se uljuljkamo u lažnu sigurnost sa registrom pedofila, jer treba da imamo na umu kako ih, prema statistikama, 90 odsto ostaje nepoznato. Ipak, registar je važan, jer među osuđenima ima puno recidivista i važno je da ih se i nakon izlaska iz zatvora tretira i nadzire", kaže ona uz napomenu da „pedofili ne izgledaju kao monstrumi, niti se tako ponašaju, nego su to osobe koje znaju da zadobiju poverenje dece i roditelja”.

Nakon nedavnog otkrivanja slučaja sveštenika iz Bibinja, sela na zadarskom području, kojeg su za nastranost prema dečacima optužili danas odrasli ljudi koji tvrde da ih je seksualno uznemiravao, ovih je dana aktuelna priča o odlasku na jednogodišnju zatvorsku kaznu sveštenika iz Zagreba koji je priznao da je bio deo pedofilskog lanca.

Zagrebački sveštenik je pune tri godine sa interneta skidao fotografije obnažene dece ili maloletnika u eksplicitnom seksualnom ponašanju, pa je u njegovom kompjuteru, tokom međunarodne akcije koju je pokrenuo Skotland jard, pronađeno 3.000 takvih snimaka.

2024 © - Vesti online