Ponedeljak 14.05.2012.
08:00
Deutsche Welle

Jeftiniji roming u Evropskoj uniji

Jeftiniji roming u Evropskoj uniji

Korisnici mobilnih telefona u Evropskoj uniji plaćaće manje u romingu za prenos podataka, pozive i poruke od 1. jula, nakon što je parlament EU izglasao niže maksimalne cene za usluge mobilne telefonije između zemalja članica.

Zakonodavci su glasali 578 prema 10 da smanje sume koje operateri naplaćuju za zvanje, slanje poruka i surfovanje internetom u svih 27 zemalja Evropske unije.


EU snižava cene za roming

EU je prvi put ograničila troškove rominga 2007, smanjujući dozvoljenu cenu za pozive i svake naredne godine. Mere ograničenja za poruke i podatke na veliko dodate su u 2010.

Ove godine, gornja granica će se staviti i na prenos podataka za potrošače. Od prvog jula, ograničenje za te troškove u romingu biće fiksirano na 70 centi ($0.91) po megabajtu za 2012, zatim će se smanjiti na 45 centi sledeće godine i zatim trajno stabilizovati na 20 centi 2014.

"Stavljajući dozvoljeni maksimum na cene stvorili smo tržište rominga za generaciju korisnika pametnih telefona“, kaže komesar EU za telekomunikacije Nili Kroes.

"Štaviše, okončali smo otimanje para za koje zna svako je ikada koristio mobilni u inostranstvu.“

Evropska komisija procenjuje da će četvorčlana porodica iz Belgije na odmoru u Francuskoj i Italiji, na primer, uštedeti oko 200 evra za prenos podataka na njihovim pametnim telefonima. Za poslovne ljude, na primer za Britanca koji putuje u Francusku ili Nemačku 10 puta godišnje po tri dana, ušteda može dostići oko 1000 evra.

Direktiva EU takođe će dozvoliti mušterijama da kupuju pakete za roming van svoje zemlje boravka.

2024 © - Vesti online