Nedelja 13.05.2012.
08:00
Blic

Linkoln napravio preteču Fejsbuka još 1845. godine!

Fejsbuk 19. veka: Naslovna strana Linkolnovog lista "Springfild gazete"
 

U prvoj koloni ispod slike navode se Linkolnova trenutna interesovanja - šta je nedavno radio, knjige koje je kupio i igre koje su njegovi sinovi izmišljali. U sledeće tri kolone popularni predsednik "Ejb" sa čitaocima deli citate koje voli, dve pesme, i kratku priču o očevima došljacima u Novi svet.

Dodaj prijatelja: Abraham Linkoln

Linkoln je tražio dozvolu da patentira ovakav sistem upoznavanja sa ličnostima savremenika koji je nazvao "Gazeta", sistem "koji bi upoznavao ljude sa ostalima u gradu", kako je naveo, ali su ga odbili.

Izneo je ideju da svaki grad treba da ima svoju “gazetu” koja bi nosila ime dotičnog grada. "Springfild gazetu", koju je pokazao kao primer svoje zamisli, nazvao je “vizuelnim dodatkom”.

Svaki grad trebalo bi da ima centralno mesto za prikupljanje dokumenata u kome bi "svaki čovek imao svoju vlastitu stranicu, na kojoj bi pisao o svojoj porodici, radu i raznim interesovanjima".

Abraham Linkoln 21. veka: Mark Cukenberg

Čak je predlagao i da svako može da odluči “da li će njegova stranica biti dostupna celom gradu, ili samo onima sa kojima je uspostavio prijateljski odnos ili su članovi porodice”, kao i da bi ova dokumentacija mogla biti ažurirana kad god je to potrebno, kako bi svi u gradu mogli znati šta se dešava u životu njihovih prijatelja, “a da tome ne moraju lično da prisustvuju”.

Da li vam sve ovo liči na Fejsbuk, samo od pre 167 godina?

2024 © - Vesti online