Subota 12.05.2012.
15:54
24sata.info

Pentagon istražuje kako ljudima "isprati mozak"?

Foto: Ilsutracija
 

Iako zvuči kao scenario nekog SF filma, naučnici u Pentagonu zaista pokušavaju da otkriju šta u mozgu tačno uzrokuje nasilje. Reč je o o istraživanju relativno novog područja nauke - neurobiologije političkog nasilja, kako bi se bolje proučila ljudska ponašanja.

Naime, oduvek je poznato kako pripovedanje, odnosno priče imaju jako delovanje na ljudsku psihu, od toga da oblikuju individualne, ali i grupne identitete, do toga da potiču na nasilno ili neko drugo delovanje. Naravno, Pentagon pre svega zanima kako prouzrokovati nasilje u ljudskom umu. Ali, takve težnje brojni su protumačili kao pokušaj da se ljudima "ispere mozak".

"Niko od nas koji radimo na ovom istraživanju, niti bilo ko drugi, ne radi na povećanju sposobnosti vojnika da ubijaju ljude ili im ispiraju mozak", tvrdi jedan od istraživača, Paul Zak, profesor na Klermont Univerzitetu u Kaliforniji, koji se specijalizovao za neuroekonomiju.

Naučnici koji rade na ovom kontroverznom programu tvrde kako im je cilj zaustaviti sukobe u svetu, a ne kontrolisati ljude. Međutim, pitanje jeste što ako rezultati ovog istraživanja padnu u pogrešne ruke. Možda je početna zamisao istraživača bila pomoći čovečanstvu, ali istorija nam je pokazala kako se pohlepni, lični interesi vrlo lako preobrate zle namere.

2024 © - Vesti online