Subota 12.05.2012.
13:04
Vesti

Crnogorci, nećete s narko-kartelima u EU!

Šefan Majer: Nema pregovora bez hapšenja mafije

Predstavnici Socijalističke narodne partije, Pokreta za promjene i Nove srpske demokratije, Predrag Bulatović, Nebojša Medojević i Andrija Mandić borave u poseti Berlinu gde su, osim sa Majerom, imali niz susreta u Bundestagu. Majer je, kako je saopšteno, istakao veliku zabrinutost zbog slabih rezultata crnogorske vlade, policije i pravosuđa u borbi protiv narko kartela, jer prema njegovim rečima, delovanje balkanske mafije ugrožava bezbednost Nemačke, a posebno Bavarske.
 

Milova čistka

Lideri opozicije naglasili su da je situacija gora nego što je bila u oktobru prošle godine kada je održan poslednji sastanak i da je posle lansiranja afere Listing, čija je meta bio premijer, došlo do pravog haosa u bezbednosnom sektoru gde je "Milo Đukanović počistio kadrove za koje nije bio siguran da su mu lojalni, a doveo svoje poslušnike koji nemaju nikakve kompetencije niti iskustvo u tim poslovima".

Iz opozicije navode da je Majera intersovalo njihovo mišljenje o stanju reformi u policiji, Agenciji za nacionalnu bezbednost, tužilaštvu i pravosuđu "jer se u Nemačkoj ne vide nikakvi jasniji signali da vlada Igora Lukšića radi bilo šta ozbiljno na tom planu".


Kako su naveli crnogorski opozicionari, pravosuđe Crne Gore donelo je niz skandaloznih presuda za narko-dilere, koje se, po pravilu, kreću oko minimalnih, što ukazuje na to da organizovani kriminal ima direktan uticaj na pisanje presuda na način da one, zbog očiglednih grešaka sudija, padaju na drugostepenim instancama.

Opozicija je ukazala na snažni politički uticaj vlasti na tužilaštvo i pravosuđe, gde se presude u nekim politički eksponiranim slučajevima donose tako da crnogorske vlasti žele da stvore lažnu sliku da ispunjavaju zahteve EU, što se obično završava ili ukidanjima presuda na višoj instanci ili sličnim skandalima i farsičnim epilozima.

2024 © - Vesti online