Subota 12.05.2012.
00:44
Beta

Grčka i dalje bez vlade

Vođa grčkog socijalističkog PASOK-a Evangelos Venizelos
 

Venizelos je poslednji od tri stranačka lidera koji su pokušali da formiraju koaliciju posle nedeljnih parlamentarnih izbora na kojima niko nije osvojio dovoljno glasova da samostalno formira kabinet.

Prethodno su to neuspešno pokušali vođa konzervativne Nove Demokratije Antonis Samaras i vođa Sirize Cipras.

"Obavestiću sutra predsednika Republike i nadam se da će na sastanku pod pokroviteljstvom Karolosa Papuljuasa svaka partija preuzeti svoje odgovornosti", rekao je Venizelos novinarima posle sastanka sa Ciprasom.

Cipras je odbio da uđe u koalicionu vladu sa partijama koje podržavaju stroge mere štednje, konzervativnom Novom demokratijom i socijalističkim PASOK-om. On je rekao da neće ući ni u jednu vladu koja namerava da nastavi sprovođenje mera štednje usvojenih prema sporazumu o međunarodnoj pomoći, jer ih smatra suviše oštrim.

"Nije Siriza ta koja odbija da učestvuje u koalicionoj vladi sa ND i  PASOK-om, već je to odluka grčkog naroda", rekao je Cipras posle sastanka s Venizelosom.

Iako su bili u prošloj vladi, PASOK i Nova demokratija su na izborima u nedelju dobili znatno manje glasova, pre svega zbog gneva birača zbog oštrih mera štednje usvojenih da bi se dobila neophodna međunarodna pomoć i izbegao bankrot.

Birači su više glasova dali strankama koje se protive uslovima međunarodnih kreditora.

Sada je poslednja šansa za formiranje koalicione vlade ili vlade nacionalnog jedinstva u rukama grčkog predsednika Karolosa Papuljasa, koji treba narednih dana da organizuje sastanak svih partija sa tim ciljem. Ako ni to ne uspe, neminovni su novi izbori već u junu.

2024 © - Vesti online