Subota 12.05.2012.
08:00

Vredi li kupovati ove proizvode?

 Čim baterija "iscuri“, ona će slabije raditi, što znači – isto kao obična četkica

Nedavna studija objavljena u Biltenu lekova i terapeutskih sredstava pokazuje da čak i kreme protiv ujeda insekata nisu naročito korisne. Šta onda reći za neke od navedenih proizvoda?


Električne četkice

Proizvođači takvih četkica obećavaju bolje i lakše čišćenje i laganiju upotrebu od recimo električnih četkica koje moraju redovno da se pune. Međutim, četkice na baterije obično nemaju dovoljno snage. Čim baterija "iscuri“, ona će slabije raditi, što znači – isto kao obična četkica.

Stomatolozi se slažu da je zbog pokreta glave, svakako najbolja električna, ali nemojte zanemariti činjenicu da dobra električna četkica košta najmanje 800 dinara dok za isti novac možete kupiti čak tri dobre obične četkice. Takođe nema svaka apoteka nastavak za električnu četkicu što vas može podstaći da je ređe menjate.


Tablete vitamina C

Suplementi vitamina C često se viđaju u apotekama, što i ne čudi, jer je taj vitamin potreban za očuvanje zdravlja ćelija i vezivnog tkiva. Odraslim osobama je potrebno 40 mg dnevno, ali većina dodataka ishrani sa ovim vitaminom sadrži i više od 1.000 mg.

Problem je u tome što telo ne može da skladišti vitamin C, pa od većih doza vi nemate nikakve koristi. Sve ćete izbaciti urinom.


Čistač jezika

Plastična sprava reklamira se kao način da očuvate higijenu usne šupljine i zadržite svež dah. Međutim, ona je potpuno suvišna. Dah ćete očuvati redovnim pranjem zuba i čišćenjem koncem, a svakako možete četkicom očistiti i jezik.


Antibakterijski sapun

Nema sumnje da je potrebno temeljno prati ruke, kako biste sprečili razne infekcije. Međutim, za to je sasvim dovoljan običan sapun, jer je trljanje, pena i topla voda ono što uklanja mikroorganizme sa vaših ruku, a ne neki poseban sastojak.

Ništa vam neće značiti ni antibakterijski gelovi, jer će virusi koji mogu biti uzročnici raznih oboljenja opstajati na rukama. Dakle, nasapunjajte ruke, trljajte 20 sekundi i isperite. Zatim ih temeljno posušite i uživajte u čistoći.


Sredstva za intimnu higijenu

Preparati za pranje intimnih delova postali su veoma popularni među ženama jer navodno imaju pH vrednost koja više odgovara „klimi tamo dole“. Ipak, oni ne samo da nisu potrebni, nego mogu biti i štetni.

Unutrašnjost vagine prirodno ima bakterije, koje ako isperete, dovodite do disbalansa. Bez njih možete dobiti gljivice. Dakle, perite samo kožu sa spoljne strane, i to sastavljenih nogu.

2024 © - Vesti online