Petak 11.05.2012.
05:41
Alo!

Nikolić: Za Srbiju je najbolja kohabitacija

Tomislav Nikolić: Kao predsednik ne bih imao obavezu da pokrivam greške predsednika vlade, kao što je to proteklih godina činio Tadić
 

- Poštovaću ako se stvori parlamentarna većina i pre drugog kruga jer je to plod Dačićevog ucenjivanja Tadića. Ja ću i sa vladom koju formira takva većina da sarađujem i da je poštujem. Hvaliću ono dobro što budu uradili, ali ću žestoko da kritikujem ono loše.

Mislite li da bi kohabitacija bila dobra za Srbiju?
- Za Srbiju bi to bilo dobro, pošto ja tada ne bih imao obavezu da pokrivam greške predsednika vlade, kao što je to proteklih godina činio Tadić. Građani Srbije bi u tom slučaju možda imali priliku da vide kako izgleda prava konkurencija između jakog predsednika i jakog premijera.
 

Šešelj je ubio SRS!

Kako komentarišete debakl radikala?
- Zašto se on pravi da ne zna šta se desilo? Vojislav Šešelj je politički ubio tu stranku kad me je iz nje isterao. Sve vreme su dirigovani Demokratskom strankom napadali mene, pa čak i moju decu i unučiće. Nisu valjda očekivali da građani ne prepoznaju ko za koga radi.

Postoji li ipak mogućnost da vaša pobeda na predsedničkim izborima preokrene Dačića?
- Posle iznošenja dokaza o velikoj izbornoj krađi koja se desila na Đurđevdan, pitaću Dačića da li želi da učestvuje u takvoj vlasti. Mislim da će imati težak ispit savesti kada se suoči sa tim da je DS pokrao izbore. Pitanje je koliko je i on pokraden. Ipak, ne mešam se ni u čiju politiku. Moj interes je da pobedim u drugom krugu i zbog toga i ne razmišljam o onima koji me nisu podržali već o građanima koji su dali glasove za te predsedničke kandidate čiju podršku očekujem.

Kakva je situacija sa Vojislavom Koštunicom? Prema pismu koje vam je poslao, utisak je da očekuje da odustanete od Evropske unije.
- Razgovaraću sa Koštunicom i na njemu je da se opredeli da li će me podržati, ali ja znam da će me podržati najveći broj članova DSS-a. Ne verujem da Koštunica može da podrži Tadića, a ako uz svu neutralnost bude neutralan i u odnosu na to ko će biti predsednik Republike Srbije, onda to nije dobro.

U pojedinim medijima pojavile su se i priče da je odmah po objavljivanju izbornih rezultata došlo do žestokih svađa u stranci. Kažu da ste u sukobu sa Aleksandrom Vučićem?
- Ne spominjite mi stranačke biltene kao medije. Zašto da otvaram polemiku sa “Presom“ kada svi znaju i vide da smo Vučić i ja po ceo dan zajedno.

Znači li to da niste ljuti na njega što je izgubio izbore za Beograd od Dragana Đilasa?
- Te priče su apsolutne izmišljotine. Znam da se teško boriti protiv Đilasa, koji je neprikosnoven i ima uticaj na sve medije. Njega niko nikada u životu nije pomenuo po zlu. Kad bih ja u siromašnoj Srbiji napravio most od 600 miliona evra, mediji bi doveli do toga da budem obešen, ali kod Đilasa sve može jer on sve drži pod kontrolom.

2024 © - Vesti online