Četvrtak 10.05.2012.
21:55
Srna

Sarkozi pred sudom zbog finansijskih skandala

Odlazeći predsednik Francuske Nikola Sarkozi
 

Prema Ustavu Francuske, predsednik države ne može biti pozvan da svedoči, niti može biti pod istragom ili krivično gonjen dok je na vlasti, kao i mesec dana nakon što napusti dužnost. Sarkozi će ovu privilegiju izgubiti sredinom juna, kada mesto predsednika predaje novoizabranom Fransoi Olandu.

"Ustav nalaže, crno na bijelo, da pravni postupak može početi mesec dana nakon što predsednik napusti funkciju", rekao je predsednik Saveza francuskih sudija Matje Bonduel.

Sarkozi je porekao umešanost u bilo koji od ovih skandala, od kojih se neki već istražuju i za koje su prozivani pojedini bogati prijatelji odlazećeg predsednika.

Optužbe za skandal već su loše uticale na njegovu kampanju u predsedničkoj trci ove godine, koju je izgubio od Olanda.

U jedan od skandala umešana je i Lilijan Betankur, naslednica kozmetičke imperije "L'Oreal", za koju se sumnja da je nezakonito finansirala Sarkozijevu predsedničku kampanju 2007. godine.

U drugom slučaju, takozvanoj "aferi Karači", sudije istražuju ugovor o prodaji podmornica koji je francuska vlada sklopila sa Pakistanom devedesetih godina prošlog vijeka, u vreme kada je Sarkozi bio ministar za budžet.

Najnoviji skandal povezan sa Sarkozijem dogodio se prošlog meseca, kada je objavljen dokument u kojem se navodi da je vlada pokojnog svrgnutog libijskog lidera Moamera Gadafija pre pet godina finansirala Sarkozijevu predizbornu kampanju.

2024 © - Vesti online