Četvrtak 10.05.2012.
19:04
Beta

Jeremić traži pomoć Nesvrstanih

Ministar inostranih poslova Vuk Jeremić
 

Jeremić je na sastanku u egipatskom Šarm El Šeiku pozvao zemlje Pokreta nesvrstanih da podrže njegovu kandidaturu, i rekao da će, ukoliko bude izabran, svoje dužnosti obavljati odgovorno. Takođe je rekao da će, ako postane prvi čovek Generalne skupštine, nastojati da proširi ulogu tog tela.

Jeremić je ukazao na potrebu da se izgradi "poštenija globalna zajednica", što je, prema njegovim rečima, "neizbežno povezano sa naporima Nesvrstanih da dođe do kolektivne emancipacije u odnosu na postojeće ekonomske nejednakosti".

"S moje tačke gledišta, to je postalo još očiglednije u kontekstu velike svetske recesije čije se posledice još osećaju", navodi se u Jeremićevom govoru koji je prosleđen agenciji Beta.

Ministar spoljnih poslova Srbije je u tom duhu citirao reči jednog od osnivača pokreta, predsednika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije Josipa Broza Tita.

"Jedna od ključnih njegovih tema bila je solidarnost u sučeljavanju sa finansijskim nedaćama. Neobično je koliko se ono što je kazao (na ministarskom sastanku Nesvrstanih u Beogradu, 1978. godine) može primeniti na sadašnju situaciju", ocenio je Jeremić.

On je ukazao na Titove poruke da su "svi problemi (u svetu) međusobno povezani", da je "neophodno da se nova otkrića i nove tehnologije dele sa zemljama u razvoju" i da "niko ne može obezbediti sopstveno bogatstvo po cenu isključivanja ostalih iz tog bogatstva".

2024 © - Vesti online