Četvrtak 10.05.2012.
09:26 >> 09:33h
rts rs

"Birači nisu poslušna vojska"

Za analitičare najveća tajna su birači DSS-a i SPS-a
 

Razlika manja od pola procenta u prvom krugu izbora za šefa države govori da će se odluka o konačnom pobedniku čekati s velikom neizvesnošću. Presudno je kome će se prikloniti glasači drugih stranaka.

Večiti derbi: Ko će pobediti?
 

Odmeravanje snaga Tadića i Nikolića 20. maja koje neki već nazivaju i večitim derbijem odrediće da li će u zgradi na Andrićevom vencu ostati Boris Tadić ili će se prvi put useliti Tomislav Nikolić. Prošlog puta razlika je bila 107.000 glasova u korist Tadića.

Politički analitičar Slaviša Orlović kaže da je važno do koje mere birači slede apele svojih lidera i da je prema njegovom mišljenju to nije uvek slučaj.

"S druge strane je pitanje do koje mere će birači SPS-a i DSS-a biti podeljeni između dva kandidata. U svakom slučaju značaj apela i poziv lidera je važan, ali ja mislim da je važnije kakva je socijalna struktura glasača", kaže Orlović.

Politički analitičar Slobodan Antonić kaže da se može pretpostaviti da će birači LDP-a i URS-a imati više sklonosti da glasaju za Tadića, birači Dveri i DSS-a prema Nikoliću, dok će se birači SPS-a podeliti, a birači SRS- će ostati kod kuće.

Za analitičare najveća tajna su birači DSS-a i SPS-a. Antonić kaže da bi trebalo imati u vidu da tih 14 odsto Dačićevih birača nisu poslušna vojska koja će uraditi ono što im Dačić kaže.

"Stariji glasači SPS-a možda će poslušati svog lidera, ali oni sada imaju i druge glasače koji su ranije glasali za druge stranke i mislim da će se većina ipak opredeljivati prema svom ličnom afinitetu", ocenjuje Antonić.

Prema Orlovićevom mišljenju, najveća nepoznanica jesu glasači DSS-a. "Verujem da će birači SPS-a u najvećoj meri slediti apel Dačića, osim što su deo pristalica i potencijalni birači Tome Nikolića", smatra Orlović.

2024 © - Vesti online