Sreda 09.05.2012.
18:31
Beta

Julija Timošenko prekinula štrajk glađu

Bivša premijerka Ukrajine: Julija Timošenko
 

"Ona je prestala štrajk glađu. Ponovo smo počeli režim normalne ishrane", rekao je Harms novinarima u bolnici u Harkovu u koju je Timošenkova prebačena iz kijevskog zatvora.

Harms, lekar iz Berlina, prisustvovao je prebacivanju Timošenkove u bolnicu zbog lečenja diskus hernije.

Bivša premijerka Ukrajine štrajkovala je glađu u znak protesta zbog maltretiranja u zatvoru, kazala je Evgenija Timošenko.

Timošenkova (51) izdržava sedmogodišnju zatvorsku kaznu zbog zloupotrebe službenog položaja u vreme dok je bila na čelu vlade. Nemačka vodi najglasniju kampanju podrške Timošenkovoj i već je slala lekare da je pregledaju. Nemačka i mnoge druge zapadne zemlje smatraju da je jedna od vođa opozicije u zatvoru zbog političkih motiva.

Bivša premijerka poriče optužbe za koje kaže da su deo kampanje predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča, njenog dugogodišnjeg protivnika koji ju je s malom razlikom pobedio na predsedničkim izborima 2010.

Janukovič tvrdi da nema veze sa njenim slučajem i da je istraga protiv nje pokrenuta u okviru borbe protiv korupcije.

Ukrajina je, kako se veruje, zbog pretnje bojkotom u znak solidarnosti sa Julijom Timošenko, odložila samit predsednika zemalja centralne i istočne Evrope u Jalti, na Krimu, koji je bio zakazan za 11. i 12. maj.

2024 © - Vesti online