Sreda 09.05.2012.
08:27
Beta

Danas se obeležava Dan Evrope

U Srbiji će Dan Evrope obeležiti Evropski pokret u Srbiji (EPuS) i EU info centar
 

U Srbiji će od danas do 20. maja mnogobrojnim manifestacijama biti obeležen Dan Evrope, 9. maj, u znak sećanja na 1950. godinu kada je na predlog tadašnjeg ministra spoljnih poslova Francuske Roberta Šumana uspostavljena nadnacionalna organizacija za upravljanje industrijom uglja i čelika - preteča moderne Evropske unije.

Pod nazivom "Evropa otvoreno", biće priređeno više od 25 kulturnih i sportskih događaja u pet gradova Srbije - Beogradu, Sremskoj Mitrovici, Nišu, Loznici i Novom Sadu.

Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer danas će prisustvovati otvaranju školske Olimpijade u Sremskoj Mitrovici, inspirisanom Olimpijskim igrama koje će ovog leta biti organizovane u Londonu.

U beogradskom Domu omladine od 13. do 19. maja biće organizovan Festival savremenog evropskog filma u saradnji sa kulturnim centrima i ambasadama država članica EU, a biće priredjena i višenedeljna izložba fotografija.

Biće organizovana i tradicionalna konferencija posvećena ekonomskim pitanjima i izazovima, koja će ove godine imati poseban značaj s obzirom da Unija svoj 62. rodjendan dočekuje suočena sa teškom ekonomskom krizom.

U Beogradu će niz manifestacija biti posvećen Evropskoj godini aktivnog starenja i solidarnosti među generacijama, tako da će 11. maja u Evropskom informativnom centru u Domu omladine biti obezbeđena obuka za penzionere za korišćenje računara i interneta.

Dan Evrope simbolizuje objavljivanje takozvane Šumanove deklaracije kojom je tadašnji ministar spoljnih poslova Francuske Robert Šuman predložio dojučerašnjim neprijateljima - Nemačkoj i Francuskoj, da uspostave zajedničku organizaciju za upravljanje industrijom uglja i čelika.


EU je na Savetu u Milanu 1985. godine odlučila da se 9. maj od tada i zvanično svake godine obeležava kao Dan Evrope.

Ceremonija povodom Dana Evrope biće održana u Briselu, a u Evropskom parlamentu organizovana konferencija WDR Evropaforum (Europaforum), koja okuplja evropske lidere i predstavnike medija.

U Firenci danas počinje dvodnevni skup koji će otvoriti premijer Italije Mario Monti i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo.

Skupovi i proslave biće organizovane širom EU, a potpredsednica Evropske komisije Vivijan Reding pokrenuće do sada najveće konsultacije javnosti u istoriji EU, čiji je cilj da se prikupe mišljenja građana o njihovim pravima i budućnosti Evrope.

2024 © - Vesti online