Utorak 08.05.2012.
14:25
Beta

Srbija: Dve milijarde evra za najveći solarni park na svetu!

 Dve milijarde za solarni par: Oliver Dulić i Ivan Matejak

Memorandum su potpisali ministar životne sredine, rudarstva i prostoronog planiranja Srbije Oliver Dulić i članovi Upravnog odbora kompanije Sekjurum ekviti partners Jurop Alesio Kolusi i Ivan Matejak, u prisustvu premijera Srbije Mirka Cvetkovića.


"U pitanju je najveći pojedinačni solarni park na svetu, snage 1.000 megavata, koji će se prostirati na 3.000 hektara na jugu Srbije i čija će izgradnja trajati tri do pet godiina", kazao je Dulić i dodao da će u gradnji učestvovati 2.500 do 3.000 ljudi.


Kada park bude završen, istakao je Dulić, omogućiće zapošljavanje od 500 do 600 visokokvalifikovanih i visokoobrazovanih ljudi, a u slučaju da se preseli proizvodnja solarnih panele Em-Iks grupe (MX) u Srbiju, radna mesta bi dobilo još 1.000 ljudi.

Matejak je istakao da bi izgradnja parka mogla da počne već početkom naredne godine, ali da će to zavisiti od nalaženja adekvatnog zemljišta i od brzine dobijanja neophodnih dozvola.

Ta kompanija je izabrala Srbiju jer ima veliku količinu sunčevog zračenja, koja je za oko 40 odsto veća nego u drugim delovima jugoistočne Evrope, i dodao da se još razmatra na kojoj će se tačno lokaciji u Srbiji graditi taj park.

Matejak je napomenuo i da je Srbija izabrana jer ima ozbiljnu industrijsku istoriju, visokokvalifikovanu radnu snagu i spremnost za saradnju na svim nivoima vlasti.

2024 © - Vesti online