Utorak 08.05.2012.
12:54
Beta

Marina Abramović otvara centar za umetnost performansa

Marina Abramović i posmatrač-umetnik

Umetnica srpskog porekla predstavila je projekat Instituta Marina Abramović za očuvanje umetnosti performansa u ponedeljak u Muzeju moderne umetnosti (MoMA) u Njujorku. Novi centar, površine 2.137 kvadratnih metara, nalaziće se na prostoru nekadašnjeg teniskog kompleksa u Hadsonu, u američkoj saveznoj državi Njujork.

Prostor će imati specijalno dizajniran nameštaj i osvetljenje, uključujući stolice za posetioce koji ne uspeju da ostanu budni tokom dugih performansa. Izgradnja centra počeće krajem iduće godine, a otvaranje se planira za kraj 2014.

Marina Abramović (65) je kazala da će novi institut biti istovremeno umetnički centar i škola za performanse u oblasti videa, filma, muzike, plesa i pozorišta, u okruženju koje neprekidnom interakcijom briše granice između umetnika i gledaoca.

Zbog maratonske prirode radova, zaposleni u centru će umorne i usnule posetioce na stolicama na točkićima odgurati do prostora za spavanje i vratiti ih kada se odmore, tako da će oni i u snu ostati deo performansa, najavila je umetnica.

Iscrpljivanje tela osnovna je odlika performansa Marine Abramović. Tokom jednog od njenih najdužih performansa 2010, ona je tokom celog dana sedela u tišini u muzeju Moderne umetnosti, održavajući kontakt očima s posetiocima koji su sedeli preko puta nje.

Posetioci novog centra moći će da pohađaju i kurs na kojem će naučiti Abramović metodu, kojom posmatrač postaje umetnik i obratno.

2024 © - Vesti online