Utorak 08.05.2012.
10:07
Beta

Izbori u Grčkoj: Samaras vratio mandat

Nema rešenje: Antonis Samaras

Sada je na strankama levice da pokušaju da obrazuju vladu posle izbora na kojima su Grci, kako se ocenjuje, dali glas protiv oštrih mera štednji.


Vođa konzervativaca Samaras vratio je predsedniku Grčke Karolosu Papuljasu mandat za sastavljenje vlade i rekao je da nisu uspeli njegovi pokušaji da ubedi lidere svih stranka koje bi mogle biti otvorene za učešće u koalicionoj vladi.


"Uradili smo sve što smo mogli... Poslali smo predlog svim strankama koje su mogle učestvovati, ali su one ili odbile da učestvuju ili su postavile uslove učešća koje drugi nisu prihvatili", rekao je Samaras.


On je rekao da mu je cilj bio da Grčka ostane u evrozoni i da se ponovo pregovora o merama koje su neophodne za paket pomoći.


Papuljas sada treba da ponudi madnat lideru Radikalne leve koalicije (Siriza) Aleksisu Ciprasu koji ima tri dana da pokuša da sastavi vladajuću koaliciju.


Ako i njemu ne pođe za rukom da obrazuje vladu, onda mandat ide trećeplasiranom PASOK-u i ako ogvor o vladi ne bude postignut, izbori bi mogli biti raspisani već za sledeći mesec.


Cipras je odbacio mogućnost učešća njegove koalicije u vladi s konzervativcima koji su potpisali mere štednje.

2019 © - Vesti online