Utorak 08.05.2012.
08:17 >> 13:10h
juznevesti.com

Ponavljanje glasanja u Nišu i Smederevu

Ovoga puta od viška glava boli: Prebrojavanje listića na izborima održanim 6. maja
 

Niš - Gradska izborna komisija u Nišu potvrdila je da će glasanje na lokalnim izborima biti ponovljeno na 17 biračkih mesta.

Predsednica komisije Jasmina Krstić kaže da se u ovom trenutku ne zna tačan broj birača, niti kada će ponovljeni izbori biti održani, iako je zakonski rok sedam dana. Ona je rekla da se glavne nepravilnosti na ovim biračkim mestima odnose na višak listića u kutijama.

U Nišu se glasalo na 173 biračka mesta, a procenjuje se da će ponovo će glasati između 15.000 i 20.000 ljudi.

Smederevo - Na jedanaest izbornih mesta u Smederevu, zbog propusta i nepravilnosti, poništeni su rezultati izbora za Gradsku skupštinu Smedereva, saopšteno je na vanrednoj konferenciji za novinare Gradske izborne komisije.

Nepravilnosti su se ogledale u nepotpisanim kontrolnim listićima, zatim na nekim izbornim mestima nisu evidentirani građani koji su glasali van biračkog mesta, a neki građani su glasali, a da nisu imali to pravo.

Gradska izborna komisija zasedala je neprekidno četrdeset sati i posle donošenja odluke o poništenju izbornih rezultata na 11 biračkih mesta nije mogla da saopšti ni preliminarne rezultate. Smederevski gradski parlament ima 70 odborničkih mesta i tek nakon ponovljenih izbora znaće se ko je i koliko mandata osvojio.

Bujanovac - Prema nezvaničnim rezultatima OIK-a, na lokalnim izborima u Bujanovcu, pobedila je Demokratska partija Nagipa Arifija, za koju je glasao 4.921 birač. Slede Partija za demokratsko delovanje sa 3.945 glasova, Pokret za demokratski progres - Jonuz Musliu sa 2.710 i Demokratska unija Albanaca - Mejdi Zećiri sa 1.379 glasova. GG "Stojanča Arsić" dobila je 2.085, Koalicija "Izbor za bolji Bujanovac" oko Demokratske stranke 1.810 glasova, SNS koja je osvojila 1.086, JS - Dragan Marković Palma 560, DSS 549, SRS 525, GG "Trajko Trajković" 519, Ujedinjena partija Roma 342, a GG "Roma forum - Kenan Rašitović" 300 glasova.

Skupština opštine Bujanovac ima 41 odborničko mesto a vladajuću većinu od 2002. godine formiraju albanske partije.


Preševo - Izbori se ponavljaju na biračkom mestu broj 12, na kojem je upisano 737 građana s pravom glasa. Izbori se, kako je potvrdio predsednik OIK Zećir Miftari, ponavljaju zbog incidenata na biračkom mestu. Kada je birač pocepao listiće i bacio kutiju, glasanje je prekinuto. Izbori će će se ponoviti za 15 dana.

U Preševu je najviše mandata osvojila Demokratska partija Albanaca, aktuelnog predsednika opštine Ragmija Mustafe - 17, Partija za demokratsko delovanje Rize Haljimija imaće 10 odbornika, Demokratska unija Albanaca 6, Demokratska partija 3 i Demokratska unija doline dva.

U SO Preševa neće biti odbornika iz srpskih partija, jer nijedna lista nije prešla cenzus. Srpska lista za Preševo ima 430 glasova, Preševska kotlina za jedinstvenu Srbiju - Ivica Dačić 413, dok je lista LDP - Čedomir Jovanović dobila 110 glasova.

Knjaževac - Opštinska izborna komisija poništila je rezultate lokalnih izbora na pet biračkih mesta u opštini Knjaževac. Zbog dopisivanja u birački spisak i neispravnih izveštaja o radu biračkih odbora, glasanje će se ponoviti na tri biračka mesta u gradu i dva u selima Trgovište i Žukovac.

Prema podacima Opštinske izborne komisije pre odluke o poništenju najviše glasova osvojili su URS 27 odsto, SNS 20,24, SPS-PUPS-JS 17,27 i DSS 6,05, dok ostale liste nisu prešle cenzus.

Zaječar - Gradskoj izbornoj komisiji u Zaječaru tri političke grupacije predale su prigovore na regularnost izbora - "Preokret" -Čedomir Jovanović, koalicija "Pokrenimo Zaječar" SNS-Nova Srbija i Pokret radnika i seljaka, Pobeda za bolji život.

Rok za rešavanje prigovora je 48 sati.

2024 © - Vesti online