Utorak 08.05.2012.
08:01
Večernje novosti

Srebrenica ostaje u Srpskoj

Ovim rečima političari iz Srpske ocenjuju sve odlučniju bošnjačku incicijativu za promenama Izbornog zakona BiH, koje bi Srebrenicu praktično izvukle iz ustavnog poretka Srpske i omogućile da na izborima u ovom gradu glasaju svi koji su u njemu živeli po popisu iz 1991. godine.

Srebrenica ne može da dobije specijalan status
 


Član Predsedništva BiH iz Srpske Nebojša Radmanović kaže za “Večernje novosti” da je pitanje održavanja izbora rešeno Ustavom i važećim izbornim zakonom.


- Potpuno je neprihvatljivo da se traži izdvajanje Srebrenice iz ustavno-pravnog poretka RS - rekao je Radmanović.


On kaže da se ovom pričom nepotrebno stvaraju visoke tenzije u zemlji.


- Stranci i visoki predstavnik, koji sada pritiskaju Sarajevo, treba da prestanu da se mešaju u unutrašnja pitanja u zemlji - istakao je Radmanović.
 

Zajednički kandidat

Predsednik Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić kazao je da nije za bojkot izbora, ali da je saglasan da sve bošnjačke partije daju zajedničkog kandidata za načelnika srebreničke opštine.

Opštinski odbor SDA Srebrenica, ohrabren posetom šefa turske diplomatije Sarajevu i sastankom četiri federalne partije posvećenog izborima, zatražio je u ponedeljak jedinstven bošnjački stav kako bi ova opština dobila poseban status na predstojećim lokalnim izborima.


Srebrenički SDA je saopštio da je nedavni skup stranaka u ovoj opštini, na kojem se, “na zahtev udruženja žrtava genocida”, raspravljalo o predstojećim izborima i budućnosti ovog grada, bio ohrabrenje da će stranke koje zastupaju interese Bošnjaka konačno imati jedinstven nastup u Srebrenici.


Zatražili su od svih bošnjačkih partija da se udruže kako bi “spasli ponos i dostojanstvo kako živih, tako i onih koji su ukopani u Memorijalnom centru u Potočarima”.


Na zahtev porodica srebreničkih žrtava, SDA i druge bošnjačke partije dogovorile su se da bude izvršen dodatni pritisak na predstavnike međunarodne zajednice, radi izmena Izbornog zakona BiH kad je reč o lokalnim izborima u Srebrenici.


Traže od visokog predstavnika u BiH i ambasada da intervenišu u izbornom zakonodavstvu, kako bi na izborima mogli da glasaju svi koji su u Srebrenici živeli po popisu iz 1991. godine. U suprotnom, zapretili su, nije isključena ni mogućnost bojkota izbora u Srebrenici.


Poslanik DNS u parlamentu BiH Petar Kunić kaže za “Večernje novosti” da je inicijativa bošnjačkih partija - nemoguća i nemoralna.


- Žalosno je koristiti porodice žrtava u političke svrhe. Vidimo da je Srebrenica glavno sredstvo za bošnjačku manipulaciju svetom i da je to njihov stari recept za ostvarivanje političkog interesa - istakao je Kunić i dodao da je i u pravno-političkom smislu bošnjačka inicijativa neostvariva.

2024 © - Vesti online