Utorak 08.05.2012.
12:00
K. Nedeljković - Vesti - Foto:

Tri sudbine, tri nesreće

NISU VIŠE SAMI: Ivan Ristić sa Matijom i Milicom

Da ljudima dobrog srca nije lako da odluče kome bi pomoć uputili, a čija se priča o zlehudoj sudbini našla na stranici Humanitarnog mosta, potvrdio je i čitalac "Vesti" Damir sa Gold Kosta. Zato je nedavno, poslavši 300 australijskih dolara posredstvom naše Redakcije, po 100 dolara namenio 11-mesečnoj bebi Sergeju Milićeviću iz Beograda, 16-godišnjem Aleksandru Prijoviću iz Kragujevca i samohranom ocu 32-godišnjem Ivanu Ristiću iz sela Žbevac kod Bujanovca. Uz novčani prilog poslao im je i kratku poruku u kojoj im želi mnogo zdravlja i da im se sve želje ostvare.


Razlozi zbog kojih je ovaj dobrotvor poželeo da pomoć pošalje upravo ovim nevoljnicima, zaista su brojni. Osim bolesti koja je ophrvala malog Sergeja i Aleksandra, nije laka ni sudbina Ivana Ristića koji se, istina, nalazi u sasvim drugačijoj nevolji.


Maleni Sergej Milićević oboleo je od tumora na mozgu samo sedam meseci po rođenju. Lek za ovog mališana, niti bilo kakva nada da bi u Srbiji mogao biti podvrgnut hirurškom zahvatu, nisu postojali. U želji da spasu svog sinčića, njegovi roditelji su morali da mole za pomoć sve znane i neznane ljude kako bi lečenje nastavio u inostranstvu. Prikupivši sumu od 65.000 evra, bračni par Jasna i Saša Milutinović odveli su Sergeja u Istanbul gde je primljen na jednu od najpriznatijih klinika koja ima veliku uspešnost u lečenju malignih oboljenja. Tako je nedavno ovaj mališan podvrgnut i šestom ciklusu hemioterapije, koju su mu prepisali turski onkolozi zbog nemogućnosti da ga operišu i otklone tumor iz njegove glavice, dokle god se maligno tkivo ne primiri, a dečakov organizam ojača. 

ČEKA OPERACIJU U ISTAMBULU: Sergej Milićević

Ni Aleksandra Prijovića bolest nije zaobišla. Rođen je sa spinom bifidom, deformitetom kičmenog stuba i moždine. Iako je od tada pa do danas sedam puta operisan, nažalost, ostao je u invalidskim kolicima. Jedan od najvećih uspeha tih silnih hirurških zahvata je što je Aleksandar mentalno očuvan i što može redovno da se školuje. Njegova majka Jelena se tokom celog njegovog života borila da bude podvrgnut svakoj novoj metodi u lečenju bolesti sa kojom je rođen ne bi li stao na svoje noge. Ali, kako četvoročlana porodica Prijović živi od 40.000 dinara koje zaradi otac Milojko kao trgovac, sami mu to nisu mogli obezbediti.

Zbog toga se i ova hrabra majka mnogo puta našla u situaciji da za pomoć moli ljude dobre volje. Tako je Jelena Prijović uspela da u januaru obezbedi 11.700 evra i sina odvede u Minhen na operaciju koja prethodi presađivanju matičnih ćelija, tačnije najnovije metode u podizanju na noge nepokretnih bolesnika. Nažalost, da bi Aleksandar mogao na transplantaciju, potreban mu je još jedan hirurški zahvat u Minhenu koji isto toliko košta. Nemajući više na čija vrata da pokucaju i potraže pomoć, Prijovići su odlučili da se obrate plemenitim čitaocima "Vesti", duboko verujući da će uz njihovu svesrdnu pomoć uspeti da savladaju i ovu golemu prepreku.
Kada je reč o 32-godišnjem Ivanu Ristiću, dovoljno je reći da ovaj otac, u teškoj bedi i uz pomoć svog bolesnog oca Vlaste, odgaja trogodišnje blizance Matiju i Milicu.

Nevenčana supruga i majka Slađana ih je napustila i vratila se u Banatski Karlovac kod prvog supruga ne osvrnuvši se na sina i ćerku. Ivan je teško izlazio na kraj sa svakodnevnim problemima, sve dok u njegov život nisu ušli plemeniti zemljaci širom sveta.

PORED HENDIKEPA ODLIČAN ĐAK: Aleksandar Prijović
 


Sve ove, kao pelen gorke životne situacije, nisu mogle ostaviti ravnodušnim ni dobrotvora iz daleke Australije, pa otuda i njegove želje da im pomogne. Reporteri "Vesti" obavestili su porodice Milićević, Prijović i Ristić o prispeću donacija sa Gold Kosta, što ih je veoma obradovalo.

POZIV DONATORIMA


Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br.: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

- Veliko hvala tom dobrom čoveku koji misli na našeg sina. To nam zaista mnogo znači, posebno sada kada smo u tuđoj zemlji. Sergejevo lečenje za sada dobro napreduje. Prošao je još jedan ponedeljak, još jedna hemioterapija i hvala bogu na današnjem danu, jer krvna slika je u redu, kao i ostali nalazi. On se takođe i popravio od prošle nedelje što je za nas ogroman uspeh. Mnogo strahujemo od ugradnje cevčice u želudac za koju su nam rekli da će biti neophodna ako ne napreduje u kilaži. Za sada smo je izbegli što nas je napunilo pozitivnom energijom. Molimo se za Sergeja, ali i sve dobre ljude koji su nam pomogli i nastavljaju da čine kako bi našeg sina spasli iz kandži ove teške bolesti - rekla je Jasna Jelenković-Milićević, dodavši da će neko od njenih rođaka uskoro preuzeti prilog u beogradskom Dopisništvu "Vesti".
 

Pomoć na kućnu adresu


- Pre svega želim da se najtoplije zahvalim tom divnom čoveku iz Australije na pomoći. Svaki prilog koji stigne, za mog Aleksandra je korak bliže Nemačkoj i hirurškom zahvatu što nam mnogo znači. Iskoristila bih ovu priliku da se takođe zahvalim i anonimnom donatoru iz Švajcarske, koji nam je na kućnu adresu poslao novčani prilog od 260 evra, što nama pokriva troškove avionskih karti i aerodromskih taksi. Koliko dobrih ljudi ima pokazao nam je i bračni par Mirjana i Milenko Prijović takođe iz Švajcarske, koji će nam uskoro doći u posetu i doneti svoju pomoć. Već smo ustanovili da nismo rođaci već samo prezimenjaci. Veliko im hvala i na samoj želji da nas upoznaju i Aleksandru pomognu. Očekujemo taj susret nestrpljivo, jer ćemo imati priliku da dobročinitelje ugostimo i ljudski se ispričamo - kazala je majka Jelena Prijović. 

 

Poseta i uručenje

 

Reporteri "Vesti" će narednih dana ponovo obići porodicu Ristić kako bi im uručili novčani prilog donatora sa Gold Kosta i ranije stiglu pomoć posredstvom naše Redakcije. Ponovo ćemo verno zabeležiti slikom i rečju život kojim danas žive, dokle su stigli u realizaciji planova o kojima su nam pričali tokom nedavne posete. 

 

Prilog iz Nemačke

 

Pored Damira sa Gold Kosta, na malenog Sergeja je mislio i anonimni dobrotvor iz Nemačke. On je, poput mnogih zemljaka, direktno na račun roditelja uplatio 125 evra, a preko novinara Humanitarnog mosta poželeo Sergeju da što pre bude operisan, da se oporavljen i zdrav vrati u Beograd i raste srećan i napredan na veliku radost svojih roditelja, brata, baka i deka, ali i svih njegovih donatora. 

2024 © - Vesti online