Utorak 08.05.2012.
00:12
Večernje novosti

Dačić: Ne isključujem spoj DS-SNS

Mesto premijera ključ podrške: Dačić

Ponovo držite ključ za formiranje nove vlade. Da li su vas već u izbornoj noći "vrbovali" Tadić i Nikolić?

- Čuo sam se sa obojicom. Čestitali smo jedni drugima na izbornim rezultatima. To su bili kurtoazni razgovori i nije bilo reči o formiranju buduće skupštinske većine. Nema tu nikakvog vrbovanja. Rekao sam da će se naš glas posle izbora još više poštovati, i tako je bilo.

Da li je tačno da ćete od DS ili SNS tražiti premijersku fotelju kako biste u drugom krugu predsedničkih izbora podržali njihovog kandidata?

- Podrška u drugom krugu glasanja na predsedničkim izborima jednom od kandidata zavisi od preliminarnih dogovora u vezi sa budućom vladom. To nije politička trgovina, niti ucena. Neću dogovor sa nekim a da se ne zna kakva će se politika voditi i koje će se odluke donositi. Ne mogu da podržim predsedničkog kandidata a da posle na ključnim mestima u Vladi budu stranke koje govore da je Republika Srpska genocidna tvorevina, ili Nikolića i one koji hoće da prekinu saradnju sa EU.

Hoćete li pregovarati sa Nikolićem ukoliko se ne dogovorite sa Tadićem?

- Prvo ćemo da razgovaramo sa svojim koalicionim partnerima iz DS, ali ne bežim ni od razgovora sa naprednjacima.

Može li se desiti da zbog vašeg tvrdog stava DS i SNS naprave vladu?

- Ne isključujem ni tu mogućnost. Ali to bi zaista bio čudan spoj, pošto su Tadić i Nikolić protivkandidati u drugom krugu. Takvim savezom bila bi izigrana volja građana Srbije.

2024 © - Vesti online