Ponedeljak 07.05.2012.
17:07 >> 18:20h
Beta

Ruski analitičari: Prihvatljivi i Tadić i Nikolić

Za Rusiju je prihvatljiva pobeda bilo kog od predsedničkih kandidata: Tadić i Nikolić

Sisoev je agenciji Beta kazao da su rezultati izbora u Srbiji bili očekivani, odnosno da razlika između dva ključna rivala – Tadića i Nikolića neće biti velika. Prema njegovoj oceni, ključnu ulogu u formiranju buduće vlade imaće socijalisti, odnosno njihov lider Ivica Dačić.

"Takav raspored snaga pokazuje da neće biti značajnijih promena u spoljnoj politici Srbije, kako prema Evropskoj uniji, tako i prema Rusiji", ocenio je on.

Sisoev smatra da će većina ključnih igrača na političkoj sceni Srbije ostati na rukovodećim mestima. Komentarišući veoma nisku pažnju koja se u ruskim elektronskim medijima poklanja izborima u Srbiji, on je kazao da se to može objasniti time da Rusija nije očekivala neke bitne promene i da izbore "nije očekivala sa strepnjom".

Istoričar Sergej Romanjenko ocenio je da se "Moskva, ili makar mediji, prave kao da izbora u Srbiji i nema", iako se izjašnjavala da joj je Srbija "veliki saveznik".

Romanjenko je takođe ocenio da su rezultati izbora bili očekivani, ali je ukazao da

I ovo:

Svet se pita u čemu je Dačićeva tajna?

odlučujuća uloga SPS u formiranju vlade "neće biti dobra za Srbiju, jer je ona ipak naslednica Slobodana Miloševića".

Srbiji je u svakom slučaju najvažniji zadatak ulazak u EU, a Rusija joj eventualni neulazak ne može ni na koji način kompenzovati. Što se tiče Kosova, dodao je on, u slučaju da Nikolić pobedi u drugom krugu, kosovskim Srbima ne moze ništa značajno predložiti, jer u krajnjoj meri, njihova sudbina neće zavisiti od Srbije.

Romanjenko je dodao da bi pobeda Nikolića samo pokazala da liberalno-demokratske snage nisu uspele da se realizuju i da će to za Srbiju biti "korak nazad". 

2024 © - Vesti online