Ponedeljak 07.05.2012.
13:50 >> 15:37h
Beta

Svet se pita u čemu je Dačićeva tajna?

Dačić sa najbližim saradnicima uz trubače proslavljao pobedu

List navodi da će Dačić, kao i do sada, biti u poziciji moćnika bez kojeg nije moguće sastavljanje vlade, ali će to posle ovih izbora biti sa mnogo jače pozicije jer je njegova Socijalistička partija Srbije (SPS) skoro udvostručila broj glasova.

Dodaje se da je "i te kako moguće da Dačić postane predsednik vlade Srbije" i postavlja pitanje "šta je recept Dačićevog uspeha".

"Njegova ideologija izgleda kao mešavina od malo Tita, uz dodatak malo Miloševića i prstohvata 'Evrope'. Ona se sastoji od malo socijalizma, zabiberene doze nacional-populizma, ali i iz privida da postoji želja da se problemi rešavaju pragmatično. To se dopalo biračima", piše švajcarski list.

Pročitajte još: Ostali svetski mediji o srpskim izborima

Dodaje se da se takvo držanje može videti i u Dačićevim stavovima o Kosovu i Metohiji. Jer, "dok je velika većina ponavljala parole o tome da nikada neće priznati nezavisnost Kosova koje su zvučale sve više šuplje i dok je mala manjina tražila puni zaokret u tom pitanju, Dačić je zatražio da demarkaciona linija između Beograda i Prištine bude povučena južno od Ibra, da sever Kosova pripadne Srbiji i da se onda prizna Kosovo".

"To deluje pragmatično, jer odgovara onome što jeste. To što takvo rešenje na Zapadu i dalje slovi kao tabu, Dačićevim biračima ne smeta. Naprotiv", ukazuje švajcarski dnevnik.

Noje ciriher cajtung dodaje da je "svoj imidž mahera Dačić stekao kao ministar policije" koja danas "zaista radi delotvornije, procenti rešenih slučajeva su veći, i čuvari reda imaju bolji imidž".

"Nacionalistička huliganska scena i kriminalci-dobitnici prevrata u Srbiji danas se osećaju manje moćnim nego pre nekoliko godina. Pored toga, uspešna potraga za Sezanovom slikom ukradenom u Švajcarskoj, slovi kao dokaz da je u današnjoj Srbiji moguć i sofisticiran policijski rad. No, to još ne znači da je Dačić postao heroj vladavine zakona", ocenjuje list i podseća na uzajamno hapšenje funkcionera Beograda i Prištine.

U tekstu se navodi da, uprkos svemu tome, Dačićevi "nastupi proteklih meseci sa visoko uzdignutom bradom, njegove oštre izjave, pojava koja treba da deluje pomalo mačo-muški, donekle ostavljaju utisak čoveka sa sela" i deluju "neugodno".

"Sve to ostavlja gorčinu u ustima, jer Dačićeva partija ne želi da se suoči sa svojim bednim nasleđem iz devedesetih godina. To naravno nije ista partija kao tada, ali nije ni istinski nova stranka. Ako se uopšte treba nadati, onda je to u to da će narasla moć i odgovornost povećati pritisak na SPS da se izjasni o ulozi u olovnim
godinama Miloševićeve vlasti. Ali, moguće je i suprotno", smatra
"Noje cirher cajtung".

2024 © - Vesti online