Ponedeljak 07.05.2012.
10:28
novimagazin.rs

Skupo i primamljivo zaduživanje na kartice

Foto: Ilustracija
 

Kamate na kreditne kartice su i dalje visoke i kreću se od 24 do 29 odsto. Ali ima i ekstremnih slučajeva - kada je godišnja kamata preko 35 odsto.

U prva tri meseca ove godine obavljeno je više od 30 miliona transakcija "plastičnim“ novcem. Prosečan iznos plaćen debitnom karticom je 3.891 dinara, a kreditnom 3.078 dinara.

Banke i trgovine mame, inače, građane da više koriste kreditne kartice i odobravaju plaćanje na rate i do 12 meseci bez kamate.

Tako se na odloženo osim hrane, mogu pazariti i bela tehnika, televizori, nameštaj ili se može platiti letovanje ili zimovanje...

Ipak, za građane koji nemaju mere u trošenju, najgora varijanta je kada koriste revolving kreditne kartice.

One stvaraju lažan osećaj da se poseduje više novca nego što se ima, a kada se napravi veliki račun, "uteha" je to da na kraju meseca može da se plati samo pet odsto od utrošenog iznosa.

Kada se kartica "isprazni" do kraja, odnosno kada se potroši ceo limit, nastaje problem, jer se svakog narednog meseca uglavnom otplaćuje samo kamata, koja je veoma visoka.

Da bi građanin dobio određeni limit na kreditnoj kartici mora da ima redovna primanja. Banke, kada je u pitanju limitiranje, obično dozvoljavaju klijentima da platu opterete kreditnom karticom do 40 odsto,a neke i do 50 odsto.

2024 © - Vesti online