Ponedeljak 07.05.2012.
08:15

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Zašto je rasejanje ljuto na državu (2): Matica u strahu od naše pameti

NEISKORIŠĆEN POTENCIJAL: Dr Miodrag Kulić

- Prošle godine pedesetak eminentnih srpskih naučnika iz celog sveta organizovali su u Beogradu naučni skup Fizika kondenzovane materije koji je bio bojkotovan. Ne samo da se niko zadužen za nauku u Vladi Srbije nije pojavio da barem iz pristojnosti pozdravi učesnike, već se nije prijavio ni jedan jedini naš kolega iz te oblasti, fizičar u Srbiji, čak ni da prisustvuje, a kamoli da učestvuje. Nacionalni romantizam pojedinaca iz dijaspore ne može bitnije da promeni ovakav odnos - kaže dr Kulić.


Dr Kulić ističe da iz dijaspore godinama stižu predlozi na koje načine srpski naučnici iz rasejanja mogu da se uključe u naučne i obrazovne tokove u Srbiji.


- Oni bi mogli savetima da pomognu u određivanju naučnih prioriteta u matici. To maticu ništa ne bi koštalo, a pomoglo bi razvoju nauke i tehnologije, ali stičem utisak da se u Srbiji boje da bismo im mogli ugroziti poziciju - priča dr Kulić.


On još čeka odgovor iz Instituta za fiziku u Beogradu kome je ponudio volonterski prenese svoja znanja stečena u Nemačkoj. Dr Kulić smatra takođe da u Srbiji već duže vreme traje prilična dezorijentacija u organizaciji nauke.


- Bezuspešno smo predlagali da bi, umesto megalomanskih naučnih projekata, trebalo razvijati nauku primerenu maloj zemlji. Država treba da se okrene mladima u dijaspori, koji su na višem obrazovnom, kulturnom, ekonomskom nivou i daleko su bolje društveno integrisani od svojih roditelja. Ovo se naročito odnosi na našu "gastarbajtersku" dijasporu u Evropi. Mlada intelektualna srpska dijaspora ima ogroman potencijal, a potpuno je ispuštena iz vidokruga i delokruga matice - zaključuje dr Kulić. 

Umorni od patriotizma


Dr Kulić napominje da srpska dijaspora nema u svojim redovima devizne milijardere, već veliki skup potencijalnih malih ulagača.


- Političari u Srbiji su nerealno procenili ekonomsku moć pripadnika dijaspore. Nažalost, mi u dijaspori imamo malo milionera, a koliko znam, među nama nema nijednog milijardera! Trebalo je da privredne komore iz matice osnivaju akcionarska društva u dijaspori i da je animiraju za ulaganja. Kukanje i pozivanje na patriotizam nema efekta, dijaspora se od toga odavno umorila - kaže dr Kulić. 

2024 © - Vesti online