Nedelja 06.05.2012.
18:05
novimagazin.rs

Čudovište iz Loh Nesa je ajkula?

Foto: Arhiva
 

"Već godinama, legendarne priče iz Škotske i zapadne Aljaske opisuju velike životinje ili čudovišta koja žive u Loh Nesu i jezeru Iliamna. Ali dokazi upućuju na to da su u pitanju ajkule - tačnije vrsta "sleeper" ajkula", kaže on.

Rajt sugeriše da ajkule, koje mogu dostići dužinu i do šest metara i težinu od čak četiri tone, takođe mogu migrirati do jezera i da zato dolazi do priča o čudovištima.

Čudovište iz jezera Ilamna popularno nazvano Ili navodno liči na kita ili foku i dužine je između tri i šest metara. Ili je prvi put viđena 1942. godine a od tad je prijavljeno nekoliko desetina slučajeva njenog pojavljivanja.

Naučnici se slažu da je Rajtova hioteza interesantna ali da postoji mnogo problema sa njom uključujući i činjenicu da su Loh Nes i Iliamna slatkovodna jezera, dok ove pacifičke "sleeper" ajkule naseljavaju samo okeane i nije zabeležen nijedan slučaj da se ova vrsta ajkula prilagodila životu u slatkoj vodi.

Drugi problem sa ovom teorijom jeste da opisi čudovišta iz ova dva jezera nemaju baš puno sličnosti sa ovom vrstom ajkule. Za njih se kaže da više liče na neku vrstu dinosaurusa a ne ajkule.

Što se tiče jezera Iliamna, najmanje jedan očevidac je izvestio da Ili ima leđno peraje visoko skoro jedan metar što se takođe ne poklapa sa opisom ajkule kod koje je ovo peraje jako nisko, više kao neka izbočina.

Istraživač Matej Bile intervjuisao je očevice čudovišta Ili za knjigu "Senke postojanja: otkrića i spekulacije u zoologiju" i veruje da je najverovatnije objašnjenje da je to zapravo bela jestera, koje mogu biti duge i više od šest metara: "Pojava Bele jesetre- koje su sive do smeđe boje, sa velikim glavama i dugim cilindričnog tela - izgleda da najviše odgovara opisu čudovišta Ili".

Iako se njegove kolege naučnici ne slažu sa idejom da su Nesi i Ili zapravo ajkule, Rajta to nije obeshrabrilo već planira da organizuje ekspedicije na ova jezera u nadi da će tamo pronaći ajkule.

2024 © - Vesti online