Nedelja 06.05.2012.
17:08
Alo

Masonski šefovi stižu u Srbiju

Foto: Ilutracija
 

Dvodnevni diskretni samit okupiće u srpskoj prestonici 15 velikih majstora ne samo evropskih već i latinoameričkih velikih loža. Među njima će biti i prvi masoni Francuske, Italije, Rusije, Mađarske, Rumunije, Bugarske, Meksika, Urugvaja...
Po prvi put u istoriji novije srpske masonerije dolazi toliki broj šefova najmisterioznijeg tajnog društva planete.

Vajfert organizovao prvi skup

Istoričari pamte da je u Beogradu već održan tako značajan skup pre 86 godina, kada je domaćin svetskoj masonskoj eliti bio tadašnji Veliki majstor Velike lože Jugoslavije Đorđe Vajfert, a primio ih je i kralj Aleksandar Karađorđević.

- VNLS je jedina obedijencija u Srbiji koja ima puno priznanje Vrhovnog saveta Francuske i Vrhovnog saveta Srbije i jedina koja daje i članove crvene masonerije, od prvog do 33. stepena, bez koje nijedna zemlja nema punopravo priznanje - kaže za „Alo!“ izvor iz vrha VNLS-a, naglašavajući da se nastavak masonskog života odvija tek u višim stepenima crvene masonerije, koja vodi do najviših svodova moći.

Ovaj masonski majstor podvlači da VNLS, koja je jedan od osnivača GLUDE, nastavlja tradiciju Velike lože Srbije, iz 1912. godine, odnosno Velike lože Jugoslavije i danas radi pod zaštitom Vrhovnog saveta Srbije, koji je jedini regularni i međunarodno priznati naslednik Škotskog drevnog i prihvaćenog obreda.


Kako novinari saznaju, majska konferencija samo je uvod u mnogo veći skup koji VNLS održava već u oktobru, povodom obeležavanja veka Vrhovnog saveta Srbije, osnovanog 1912. godine.


- U oktobru ćemo ugostiti sve grand komandere Vrhovnih saveta sveta, kao krovnih organizacija svetske crvene masonerije. To znači da će u Beogradu biti svih 50 grand komandera - kaže naš sagovornik, dodajući da će najmoćniji među najmoćnijima nekoliko dana diskretno okupirati nekoliko najpoznatijih beogradskih hotela.

2024 © - Vesti online