Nedelja 06.05.2012.
08:41
Mondo

Dočekali muško čeljade posle 96 godina

Familija Bošković sa muškim potomkom

Posle sedmoro ženske dece u različitim generacijama, u familiji Svetozara Boškovića, rođenog 1909. godine, starosedeoca u pitomom pomoravskom selu Porodin, dočekali su, ipak, da se rodi i muško dete.

Glavom i bradom to je Miljan Jovičić, čiji je otac Rade, iz Krupnja, u zapadnoj Srbiji, došao u ovo selo, i u kuću poznatog domaćina Boškovića, na miraz, kako se ovde kaže, kod svoje izabranice Jasmine.

Ovaj mašinski tehničar sedmi je zet pod krovom iste kuće, a četvrti miradžija.

Sa tastom Velizarem i taštom Goricom danas je poznati baštovan. Gaje više vrsta povrća pod brojnim plastencima, i zajedno rade od - jutra do sutra:

"U ovoj kući devet i po decenija rađala su se samo ženska deca. Sve do našeg miljenika Miljana", kažu za "Novosti" složni tast Velizar i zet Rade. Objašnjavaju kako je "raslo" porodično stablo u ovoj kući, a sve po ženskoj liniji:

"Svetozar Bošković je imao dve kćeri, Danicu i Nadu. Obe su svojim budućim muževima, Božidaru Jovanoviću, iz susednog sela Simićevo i Bogiću Ibriću, iz Porodina, pre udaje postavile samo jedan uslov, a to je da ubuduće zajedno žive u kući njihovog oca, i da tako nastave mušku lozu.

Ibrići nisu imali dece, a Jovanoviću su dobili dve ćerke, Radmilu i (opet) Nadu. Kod Radmile se "prizetio" Čedomir Vukić, iz obližnjeg sela Viteževo, a Nada se udomila u Porodinu. Posle razvoda otišla je u Kušiljevo.

Čedomir i Radmila imali su jednu ćerku, Goricu, koja je sa Velizarom Živuljevićem nastavila nakratko prekinutu tradiciju "dve ćerke":

"Dobili su Jasminu i Jelenu. Jelena studira medicinu u Kragujevcu, a ja sam se oženio Jasminom, i prihvatio da napustim svoj posao, i da se zajedno sa njenim roditeljima bavimo baštovanstvom", priča Rade Jovičić.

A Miljan, koji danas ima nepunih šest godina, svakodnevno im pravi društvo u carstvu povrća pod plastenicima.

"Pored zajedničkog rada na nezi paradajza, paprike, kupusa, luka, krastavca, šargarepe i drugog povrća, moj posao je i prevoz robe do kvantaških pijaca u Srbiji", kaže Rade. Velizar želi da napomene da je svih ovih decenija u Boškovića kući "punoj miraždžija" vladala sloga i zajedništvo, pišu "Novosti".

2024 © - Vesti online