Nedelja 06.05.2012.
07:40
Beta

Otvorena biračka mesta u Srbiji

 Otvorena biračka mesta u Srbiji

Za glasanje na predsedničkim, parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima, ukupno je otvoreno 8.390 biračkih mesta, od čega 8.323 u gradovima i opštinama u Srbiji, 38 u 22 zemlje u inostranstvu, a 29 u ustanovama za izvršenje krivičnih sankcija.

Na izborima za predsednika Srbije, koji su raspisani 5. aprila,
učestvuje 12 kandidata.

 

Na parlamentarnim izborima učestvuje 18 izbornih lista, od kojih je šest manjinskih, dok je ukupno predloženo 3.065 kandidata za 250 poslaničkih mandata u Skupštini Srbije.

 

Na pokrajinskim izborima u Vojvodini učestvuje 14 izbornih lista, a ukupan broj birača na tim izborima je 1.735.616.

Od odtvaranja do zatvaranja u 20 sati biračko mesto mora biti neprekidno otvoreno.

Na biračkom mestu i na 50 metara od biračkog mesta zabranjeno je isticanje simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala. Na biračkom mestu zabranjeno je korišćenje pejdžera, mobilnih telefona i drugih sredstava veza i komunikacije.

Svaki birač glasa lično, tajno i samo jedanput, na overenim glasačkim listićima. Glasački listići za parlamentarne izbore biće svetlo ljubičaste boje, a za predsedničke svetlo drap.

Kad dođe na biračko mesto, birač saopštava biračkom odboru ime i predaje obaveštenje o glasanju, a ličnom kartom ili drugom ispravomdokazuje identitet. Birač ne može da glasa bez podnošenja dokaza o svom identitetu.

Kad mu se utvrdi identitet, birač potpisuje birački spisak i preuzima glasački listić. Potom se birač obeležava specijalnim sprejom na kažiprstu desne ruke, kao znak da je već glasao.

Birač može da glasa samo za jednu izbornu listu ili predsedničkog kandidata sa glasačkog listica. Glasa se zaokruživanjem rednog broja ispred naziva izborne liste ili kandidata za kojeg se glasa.

Biračima koji su se zatekli na biračkom mestu u trenutku njegovog zatvaranja biće omogućeno da glasaju, propisano je Zakonom o izboru narodnih poslanika.

Pripadnici policije na dužnosti mogu da uđu na biračko mesto samo ako su na biračkom mestu narušeni red i mir, na poziv predsednika biračkog odbora.

Zbirne izborne liste, odnosno liste sa predsedničkim kandidatima, moraju za vreme glasanja biti vidno istaknute na biračkom mestu.

I Beograd otvorio birališta

 

U Beogradu je jutros u sedam sati otvoreno svih 1.172. biračka mesta za predsedničke, parlamentarne i lokalne izbore, a sam početak glasanja protiče bez problema i neregularnosti, rečeno je u Gradskoj izbornoj komisiji (GIK).

 

U Gradskoj izbornoj komisiji, agenciji Beta je rečeno da bi prvi rezultati o odzivu birača trebalo da budu poznati oko 10 sati.

 

Na izborima za Skupštinu Beograda, 6. maja, koja ima 110 mesta učestvuje 16 stranaka, koalicija i grupa građana.

 

Pravo glasa ima 1.576.812 birača.

 

Prva na izbornoj listi u Beogradu je koalicija "Izbor za bolji Beograd - Dragan Đilas" koju predvodi Demokratska stranka, a pod brojem dva je izborna lista Srpske radikalne stranke - dr Vojislav Šešelj.

 

Na trećem mestu su "Zoran Stanković - Ujedinjeni regioni Srbije", pod rednim brojem četiri je lista Liberalno-demokratske partije "Čedomir Jovanović - Preokret", a peta je lista Srpske napredne stranke "Pokrenimo Beograd - Tomislav Nikolić".

 

Izborna lista broj 6. nosi naziv "Demokratska stranka Srbije - Vojislav Koštunica, sedma je koalicija oko socijalista pod nazivom "Ivica Dačić - SPS,PUPS,JS - Milan Krkobabić, dok je pod rednim brojem osam Grupa građana Pokret prigradskih opština - Jovan Sretković Jole.

 

Na devetom mestu izborne liste je Pokret radnika i seljama, deseti je NSD Beograd - dr Dušan Janjić, a 11. su Dveri za život Beograda. Pod rednim brojem 12. nalazi se izborna lista Komunistička partija - Josip Broz, 13. je Socijaldemokratski savez - Nebojša Leković, dok je na 14. mestu Reformistička stranka - Mirko Beoković.

 

Izborna lista broj 15. je Srpska monarhistička stranka "Srpska sloga" - Ljubomir Simić, a poslednja na izbornj listi je stranka Nijedan od ponuđenih odgovora.

 

Prema Zakonu o lokalnim izborima, konstitutivnu sednicu skupštine lokalnih samouprava saziva predsednik skupštine iz prethodnog saziva u roku od 15 dana od dana objavljivanja konačnih rezultata izbora.

2024 © - Vesti online