Ponedeljak 18.01.2010.
13:16
Tanjug

Film "Đavolja varoš" nagrađen u Palm Springsu

Paskaljevićev film trijumfovao je u konkurenciji 12 debitanata koje je festival izdvojio iz celog sveta, pri čemu je naglasak bio na inovativnim i originalnim filmovima.

U zvaničnom saopštenju žirija se ističe da "film ''Đavolja varoš'' zaslužuje specijalno priznanje za smelu i izazovnu satiru savremenog života u svojoj zemlji".

Paskaljević je povodom nagrade izjavio da je srećan zbog priznanja, ali pre svega, jer je "uopšte stigao dovde".

"Sećam se da pre samo šest meseci nisam imao sredstva ni da završim film koji sam već snimio. Nadam se da će mi i ovo priznanje pomoći da se stvari malo promene u mojoj budućnosti, kao i da dođem do američke distribucije", dodao je on u intervjuu jednoj od vodećih američkih televizijskih mreža Si-Bi-Es (CBS).

Nagrade su dodeljene scenaristi, režiseru i glumcu Kventinu Tarantinu, glumcima Morganu Frimanu, Džefu Bridžisu, Marion Kotijar, Ani Kendrik, kompozitoru i producentu, koji piše i filmsku muziku, T-Bonu Barnetu i pevačici Maraji Keri, koja se ovoga puta prvi put našla u ulozi glumice.



Krajem jula prošle godine ugledni američki nedeljnik namenjen filmu, pozorištu, televiziji, muzici "Verajeti" ocenio je "Đavolju varoš" kao snažan Paskaljevićev debi, uz uverenje da će naići na dobar ođek.

Označivši film kao stilizovanu crnu komediju o životu u savremenom Beogradu, koji "na satiričan način prikazuje moralnu bedu koja se nadnela nad Srbijom", "Verajeti" je tada ocenio da Paskaljevićev precizno konstruisani scenario razigrano povezuje dramske uloge na neočekivane načine.

"Napravljen za jedva 426.000 dolara, ovaj divan film duguje svoj ispolirani izgled i profesionalcima koji su sarađivali sa rediteljem", konstatovao je tada filmski kritičar tog časopisa.

Filmski festival u Palm Springsu, koji se održava već dve decenije, i ove godine je, po tradiciji, okupio veliki broj holivudskih zveda.

Glavnu nagradu žirija dobio je korejsko-francuski film "Potpuno nov život" rediteljke Uni Lekomt, dok je glavnu nagradu publike i festivala odneo film "Devojka sa tetoviranim zmajem" danskog reditelja Nilsa Ardena Opleva, snimljen u koprodukciji Švedske, Danske i Nemačke.

Prvog dana festivala, pre takmičarskog programa, dodeljene su nagrade "Crne leptir-mašne" (Black-Tie Award) za godišnje dostignuće u holivudskoj filmskoj industriji.

Trejler za film ''Đavolja varoš''

2024 © - Vesti online