Subota 05.05.2012.
20:50
Srna

Nezaposleni mladi Italijani postaju pastiri

Bolje čuvati ovce nego ne raditi ništa, misle mladi Italijani

Stopa nezaposlenosti u Italiji ove nedelje dostigla 10 je odsto, a u javnosti se pojavila informacija o zainteresovanosti omladine da postanu pastiri. Iako je ovaj posao obično rezervisana za starije ljude, čuvanje ovaca je nedavno privuklo 3.000 mladih Italijana, saopštilo je telo pri Ministarstvu poljoprivrede Koldireti.

Oni biraju jednostavan život napolju jer njihove želje da budu lekari, advokati ili inženjeri su neostvarive zbog teške ekonomske situacije u zemlji u kombinaciji sa teškim merama štednje.

Davide Bortoluči (25) ima zvanje tehničara, ali pošto nije mogao da nađe posao sada čuva stado od 400 ovaca u Dolomitima na severu Italije.

"Srećan sam zbog odluke koju sam doneo. Počeo sam tako što sam pratio druge pastire i učio od njih. Nije bilo lako. Ali dan za danom ja sam napredovao, nisam se predavao, nekada radite na kiši a nekada po vrelom suncu", rekao je on.

"Koldireti" je saopštio da neočekivani priliv pastira mlađih od 35 godina pomaže da se podmladi ovaj sektor italijanske poljoprivrede koji je do sada bio rezervisan za starije osobe. U skoro 80 odsto slučajeva, mladi pastiri uveli su naprednije tehnike čuvanja i odgajanja životinja unapredivši kvalitet mesa, vune i sira.

2024 © - Vesti online