Ponedeljak 18.01.2010.
12:55
Tanjug

Uhapšeni Amerikanci tvrde da su bili mučeni

"Bili smo mučeni", dovikivali su osumnjičeni novinarima iz autobusa kojim su posle saslušanja prebačeni u zatvor.

Policijski zvaničnik Amir Abas Širazi odbacio je njihove tvrdnje, dodajući da se samo jedan od osumnjičenih požalio pred sudom na stomačne tegobe i zatražio medicinsku pomoć.

Osumnjičeni Amerikanci uvedeni su u sudnicu sa lisicama na rukama, a policija nije dozvolila novinarima da prate saslušanje. Širazi je naveo da je tužilaštvo zatražilo da se protiv njih podigne optužnica za terorizam, a ako budu proglašeni krivima čekaju ih duge zatvorske kazne, preneo je Rojters.

Američki studenti iz Virdžinije, koji imaju oko 20 godina, uhapšeni su prošlog meseca u Sargodi, gde se nalazi jedna od najvećih pakistanskih vazduhoplovnih baza, 190 kilometara jugoistočno od prestonice Islamabada.

Dvojica uhapšenih su pakistanskog porekla, a ostali su Egipćanin, Jemenac i Eritrejac. Policija navodi da i-mejlovi pokazuju da su oni kontaktirali talibane koji su planirali da ih iskoriste za napade u Pakistanu.

Takođe se tvrdi da su bili u kontaktu sa operativcem Al Kaide, identifikovanim kao Sajfula. Na prethodnom saslušanju, 4. januara, osumnjičeni su izjavili da nisu planirali napade u Pakistanu i da su samo želeli da sunarodnicima muslimanima u Avganistanu pruže finansijsku i medicinsku pomoć.

Negirali su i bilo kakve veze sa Al Kaidom ili bilo kojom drugom ekstremističkom grupom. Sledeće saslušanje zakazano je za 2. februar.

2024 © - Vesti online