Subota 05.05.2012.
19:18
Beta

Bujanovac: Albanci protestovali zbog hapšenja

Uzvikivali "Dačić je mali Milošević"

Protest na kome su okupljeni istakli albanske i jednu američku zastavu je počeo u podne intoniranjem himne Albanije, a završen je bez incidenata. Okupljeni su nosili parole sa imenima uhapšenih, "Stop nasilju" i "Dačić je mali Milošević", a obezbeđenje skupa je nosilo crne majice na kojima je na engleskom jeziku pisalo "I ja sam terorista".

Na skupu je pročitana deklaracija Skupštine svih albanskih odbornika opština Bujanovac, Preševo i Medveđa u kojoj se "zahteva prekid procedure od strane državnog tužioca za ratne zločine u Beogradu jer se smatra da je proces politički montiran, kao i rasvetljavanje svih krivičnih dela načinjenih nad albanskim civilima".

Okupljenima su se obratili predsednici opštine i Skupštine opštine Bujanovac Šaip Kamberi i Jonuz Musliu. U deklaraciji se zahteva i "poštovanje amnestije za bivše borce Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe", a građani su pozvani da "sačuvaju hladnokrvnost i mudrost i da se masovno odazovu na izbore 6. maja".

Skupština svih albanskih odbornika iz preševske doline "smatra da je akcija Žandarmerije uznemirila albansko stanovništvo uz drastično kršenje svih zakonskih normi i procedura sa namerom da izazove strah i opštu konfuziju među građanima albanske nacionalnosti, pogotovu pred izbore".

Juče ujutru u Bujanovcu je uhapšeno osam osoba albanske nacionalnosti, od kojih je pet osumnjičeno za ratni zločin nad civilima 1999. godine. Osumnjičeni su bili pripadnici takozvane Oslobodilačke vojske za Preševo, Bujanovac i Medveđu.

2024 © - Vesti online