Ponedeljak 18.01.2010.
11:42
Fonet

Čović: Skandal nad skandalima

Čović: Potez da se Bogdanović skoro deportuje sa Kosmeta je skandal nad skandalima

Pripadnici Kosovske policijske službe i specijalne jedinice "Rosa" zaustavili su prošle srede ministra za Kosovo i Metohiju Gorana Bogdanovića, koji je krenuo u poseti opštini Štrpce, i zatražili od njega da napusti teritoriju južne srpske pokrajine.

"Ako je to demokratija i sloboda kretanja, onda mi nismo čitali iste knjige", ocenio je Čović i napomenuo da su događaji na severu Kosova posledica nejedinstva srpskog korpusa oko lokalnih izbora koje je raspisala Priština.

Čović je istakao da postoji mogućnost da se EU obruka i na "ruiniranju Republike Srpske" i uvođenju "Tačijeve demokratije" na severu Kosova. On je konstatovao da je politika kosovskih Albanaca poznata po tome što je "dnevna demokratija, a noćno nasilje".
Srbija će na Kosovu i Metohiji, prema rečima Čovića, biti onoliko prisutna i snažna koliko uspe da održi Srbe na tom prostoru i koliko uspe da vrati raseljenih, za šta je potrebna mnogo jasnija i odlučnija akcija.


"Generalna proba tog nejedinstva bili su događaji u Štrpcu", objasnio je Čović, najavljujući da će nova generalna proba biti severna Mitrovica. I tamo će, prema rečima Čovića, biti pokušaj da se pokaže kako su Albanci toliko svesni i da najzad shvataju da bi Kosovsku Mitrovicu trebalo podeliti na severnu i južnu, kao dve opštine.

Čitava stvar će se postaviti da će to izgledati da Albanci čine ustupak Srbima koji to ne shvataju, a sve zbog navodnog zajedničkog života, integracija i slično, rekao je Čović.

On smatra da je ozbiljan problem i to što su "neki", koji bi trebalo da se brinu o Kosovu i Metohiji, "lično stavili u prvi plan, u odnosu na nacionalno".


"Ima i dvoličnih izjava pojedinih srpskih zvaničnika, koji su na nešto nižem nivou od ministarskog. Oni će čak možda biti i spremni da, bez obzira na to što sada pričaju, predstavljaju tih nekoliko posto Srba, kroz razne kvazipartije na izborima koje organizuje Priština", predvideo je Čović.


On upozorava da je "veoma opasno" posebno izdvajati sever Kosova, a ne zalagati se i za Srbe u Kosovskom Pomoravlju, Gračanici, Osojanu ili Štrpcu i na drugim teritorijama na Kosovu i Metohiji gde su većina.

2024 © - Vesti online