Subota 05.05.2012.
05:30
Birn

Albanija pristaje na istragu Euleksa

Svi članovi Euleksovog specijalnog tima u Albaniji uživaće diplomatski imunitet
 

"Ovaj tim ima naše puno poverenje, a ovim zakonom stvorili smo neophodan pravni okvir da mu obezbedimo i našu punu podršku”, izjavio je Beriša, dodavši da će Euleksov specijalni tužilac imati ovlašćenje da pretraži i navodne lokacije masovnih grobnica.

"Krajnje smo zainteresovani za to da se ovi navodi istraže sa apsolutnom ozbiljnošću", dodao je on, a prenosi portal Balkanska istraživačka mreža (BIRN).

Dik Marti, izvestilac za ljudska prava Saveta Evrope, u decembru 2010. godine objavio je izveštaj koji bivše pripadnike Oslobodilačke vojske Kosova, uključujući premijera Hašima Tačija, povezuje sa organizovanim kriminalom i optužuje ih za trgovinu organima srpskih i drugih zatvorenika u Albaniji.

Predlog zakona, koji su zajednički izradili Ministarstvo pravde Albanije i Euleks, usledio je pošto je u januaru Tiranu posetio Džon Klint Vilijamson, američki tužilac koji predvodi specijalni istražni tim zadužen za optužbe iznete u Martijevom izveštaju.

Kada bude usvojen, zakon će dati široke nadležnosti Euleksovom timu da poziva svedoke i istražuje lokacije na teritoriji Albanije. Specijalni tim imaće pravo da "saslušava svedoke, eksperte i optužene u Albaniji; izvrši inspekciju objekata, zadrži dokaze i dobije sve materijale koje smatra važnim za istragu i procesuiranje", kaže se u predlogu zakona.

Tim će u istrazi direktno sarađivati sa državnim tužiocem Albanije, dok će, prema zakonu, nadležne vlasti imati mandat da čuvaju poverljivost istrage. Svi članovi Euleksovog specijalnog tima u Albaniji uživaće diplomatski imunitet, a imaće na raspolaganju svoje objekte i vozila. Čak i svedoci ili osobe od važnosti za istragu koje Euleks pozove da pruže dokaze uživaće imunitet od krivičnog gonjenja tokom trajanja istrage.

2024 © - Vesti online