Petak 04.05.2012.
21:46
Srna

Hrvatska: Načelnik opštine uhapšen zbog vređanja Roma

Dve romeske porodice već danima trpe torturu celog sela

Portparol policije Elis Žodan rekao je da su Škara i još jedan 46-godišnjak privedeni prekršajnom sudiji u Zadru. Rom Ante Đanija prijavio je sinoć Škaru policiji za verbalni napad i huškanje građana na njegovu porodicu tokom protestnog skupa protiv romskih doseljenika u Škabrnju, prenose hrvatski mediji.

Problemi porodice Đanija počeli su kada se saznalo da su kupili 4.500 metara kvadratnih zemljišta gde planiraju sortirati i skladištiti sekundarni otpad. Iako su, tvrde, o svemu obavestili nadležne u opštini, komšije im nisu dale mira - optuživali su ih za krađe, pretili više puta i ženama i deci.

Sve je kulminiralo 1. maja kada je oko 100 Škabrnjana organizovalo protest i bagerom iskopalo kanale za ogradu podignutu oko svojih poseda koji se graniče sa zemljom romske porodice. Dali su im 48-časovni ultimatum da se isele ili će im u suprotnom zatvoriti prolaz, što je romska porodica i učinila.

"Nismo ovo želeli, ali toliko su nam pretili u poslednjih 10 dana da smo se bojali, pre svega, za svoju decu", rekao je Ante Đanija, glava porodice koja je poslednja tri dana, kako kaže, izvrgnuta ruglu i teroru cele Škabrnje.

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović osudio je diskriminatorske izjave izrečene prema pripadnicima nacionalnih manjina u Škabrnji i zatražio od nadležnih detaljan izveštaj o svim događajima, kao i adekvatno postupanje kako bi bila obezbeđena osnovna ustavna prava svih građana.

Ministar inostranih i evropskih poslova Vesna Pusić osudila je protest meštana Škabrnje zbog naseljavanja romskih porodica u njihov komšiluk.

"Dok god imate sramotnu i neprihvatljivu situaciju ili incident kakav se dogodio sa dve romske porodice u Škabrnji, do tada se vi ne možete, a da to ne osudite, pojavljivati kao zemlja koja propagira antidiskriminaciju, ljudska ili građanska prava", rekla je Vesna Pusić.

2024 © - Vesti online