Petak 04.05.2012.
12:40
Beta

Ganić traži novu tužbu protiv Srbije

Ejup Ganić: Srbija hoće da destabilizuje region
 

Ganić je ocenio da "svi potezi koje sprovodi rukovodstvo iz Republike Srpske u vezi sa slučajem Dobrovoljačka, dolaze u saradnji i po nalogu Beograda".

Tužba protiv Srbije je, prema njegovom mišljenju "jedino sredstvo protiv prekrajanja istorije kako se ne bi rušili temelji svake buduće saradnje u regionu zasnovane na ekonomskim principima i širenju demokratskih procesa".

On smatra da sve provokacije vezane uz slučaj "Dobrovoljačka" predstavljaju pokušaj da se "kod mlade generacije stvori mit da su za raspad Jugoslavije krivi svi drugi, a ne Srbija, i da se mlađoj generaciji Dobrovoljačka predstavi kao kosovski boj 20. veka".

"Sve nam ovo govori da se institucije koje su stvorene tokom Miloševićevog režima čvrtsto drže tog fundamenta i to su temelji njihove sadašnje i buduće politike", rekao je Ganić.

On veruje da Srbija nastoji destabilizovati BiH "putem Milorada Dodika, Crnu Goru putem Crkve i stranaka naklonjenih srpskom vođstvu, Kosovo putem nekoliko opština u severnom delu te države i Makedoniju podmetanjem svađe Albancima i Makedoncima".

"Međunarodna politika preterano je tolerantna prema Srbiji, nastojeći da se NATO što više proširi na Balkan, što kreira nadu o totalnoj vojnoj stabilnosti. No, Srbija grabi da destabilizuje region što je moguće više i pre nego što se NATO ustoliči u balkanskom regionu", izjavio je Ganić.

Ganić je bio jedan od osumnjičenih u slučaju "Dobrovoljačka".

Tužilaštvo BiH je u januaru obustavilo istragu protiv njega, Jovana Divjaka i još 12 bivših vojnih i policijskih funkcionera iz Sarajeva u slučaju "Dobrovoljačka", navodeći da je utvrđeno da oni nisu počinili ratni zločin nad vojnicima bivše JNA u Sarajevu u maju 1992. godine.

2024 © - Vesti online